FIT CITY

Criză de sânge în spitale: Min. Sănătății redeschide cele trei mari centre de donare din Capitală

Miniştrii Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de Externe, Titus Corlăţean, Finanţelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi Justiţiei, Robert Cazanciuc, au mers, joi, să doneze sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Bucureşti, după apelul făcut în acest sens de cel dintâi, dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară.

În afară de Eugen Teodorovici, respins la donare pentru că lua antibiotice pentru o răceală, toţi ceilalţi patru membri ai Guvernului au donat. Şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, a donat joi sânge, la Spitalul Militar.

Nicolae Bănicioiu a declarat, la plecarea de la Centrul de Transfuzie, că se bucură de roadele apelului la donare făcut de el în urmă cu două zile. „Mă bucur de roadele acelui apel şi văd că şi la centrul Bucureşti, dar şi în ţară numărul donatorilor a crescut. M-au informat că este o creştere de 20 – 25 la sută a numărului donatorilor. Asta mă bucură. Asta înseamnă că am fost înţeleşi, asta însemnă că populaţia este alături de cei care sunt în suferinţă, cei care au nevoie de sânge. Vom continua, este doar un pas. Suntem decişi să mergem mult înainte şi să avem mai multă îndrăzneală în proiecte de acest tip. Vom colabora cu instituţiile publice unde vom trimite centrele mobile”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că programul CTS Bucureşti a fost prelungit până la ora 16.00.

Aceasta a amintit că în urmă cu trei ani au fost închise foarte multe centre de recoltare de sânge şi „acum resimţim consecinţa aceasta”. „Vara este o scădere a numărului de donatori, la fel şi în zilele de iarnă. De aceea cred că reînfiinţarea centrelor mari de donare în spitale este o necesitate. În septembrie deschidem un centru la Spitalul Fundeni şi apoi la Universitar şi Bagdasar. În prezent, în România sunt 42 de centre de transfuzie, două dintre ele fiind în Bucureşti,”, a explicat ministrul, potrivit Mediafax. 

Totodată, Bănicioiu a vorbit despre o lege care va permite majorarea valorii tichetului de masă acordat donatorilor, dar şi despre dotarea viitorelor centre. „În momentul de faţă se lucrează la o lege care are prevederi privind creşterea cuantumului cupoanelor de la donare, însă dicolo de cuantumul pe care ne gândim să-l mărim, trebuie să ne gândim şi la partea de infrastructură şi dotare materială”, a mai spus Bănicioiu.

Directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Goşa, a declarat joi că, după apelul făcut de ministrul Sănătăţii, a crescut numărul de donatori, cu 30 – 40 la sută, în această zi înregistrându-se aproape 400 de donatori.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătăţii a făcut un apel către cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 – 25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate”, arăta Nicolae Bănicioiu într-un comunicat.

În plus, ministrul Sănătăţii a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări ale celor cinci centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009. „Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat Bănicioiu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button