Criză de medicamente la Institutul Oncologic: Bolnavii, puşi să cumpere ser, comprese şi leucoplast

de:
06 dec. 2013
0 Afișari
Criză de medicamente la Institutul Oncologic: Bolnavii, puşi să cumpere ser, comprese şi leucoplast

UPDATE: Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri după-amiază, că a trimis corpul de control la IOB, informează Realitatea TV.

Controlul a fost solicitat după ce, vineri, pacienții nu au putut face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast şi comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situaţie, relatează b1.ro.

„Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a decis trimiterea de urgenţă a unei echipe de control, formată din specialişti ai Corpului de Control, coordonată de secretarul de stat Adrian Pană, pentru a evalua situaţia”, informează Ministerul Sănătăţii.

„Ana-Maria Niţulescu se află în fruntea Institutului de două-trei săptămâni. Fostul manager trebuia să se ocupe de aceste lucruri. Cât de prost să fii să nu faci un stoc de medicamente pentru dou-trei luni”, a precizat Nicolăescu, citat de gândul.info.

De asemenea, Nicolăescu a solicitat managerului interimar Ana-Maria Niţulescu ca, „în cel mai scurt timp, să ia toate măsurile care se impun pentru a pune la dispoziţia pacienţilor medicamentele şi materialele sanitare necesare şi să evalueze urgent întreaga situaţie găsită la Institut”, mai precizează ministerul.

Potrivit pacienţilor, în faţa acestor lipsuri, medicii ridică neputincioşi din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.

„Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor şi nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greaţă ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese şi antibiotice”, au declarat, citaţi de Mediafax, mai mulţi pacienţi internaţi în unitatea sanitară.

Potrivit pacienţilor, în faţa acestor lipsuri, medicii ridică neputincioşi din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.

„Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secţie. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluţie”, a spus o pacientă.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), Ana-Maria Niţulescu, a declarat, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente şi materiale sanitare şi că nu există stocuri de urgenţă. „Abia astăzi (vineri – n.r.) am aflat şi eu despre această situaţie. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă. Şi mă miră că nu avem materiale sanitare, ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem şti cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta”, a spus Niţulescu.

„Am luat măsuri azi. Directorul medical mi-a adus la cunoştinţă astăzi că nu există stoc de urgenţă. Am solicitat furnizorilor stocuri de urgenţă. Materialele sanitare există în stoc. Lucrurile nu stau chiar aşa şi acest lucru va fi clarificat pentru că, din câte am înţeles, lucrurile s-au întâmplat mai demult aşa. Nu am ştiut că medicii oferă bani pacienţilor pentru a-şi procura materialele sanitare. Luni vom începe analiza. Managerii au fost înştiinţaţi la sfârşitul lunii august că managerii trebuie să îşi gestioneze banii până la sfârşitul anului. Când am ajuns aici am constatat că nu sunt bani suficienţi până la sfârşitul anului”, a mai declarat Niţulescu, în direct la Realitatea TV.

În replică, reprezentanţii CAS Bucureşti au declarat, la Realitatea TV, că sunt bani pentru consumabile.

Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă. „Din păcate, cu toţii suferim la acest sfârşit de an. Aşteptăm de la Casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – n.r.) suplimentarea banilor”, a mai spus ea. Ana-Maria Niţulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situaţiei.

„Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situaţia”, a mai spus Niţulescu.

Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu ştie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital şi nici nu poate verifica informaţia, întrucât nu se mai află în spital.

„Eu ştiu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu ştiu nimic. Nu sunt în spital. Şi nu am cum să verific”, a spus Dediu.

Cookies