Criza de la Metrou. Sorin Grindeanu nu vrea să acopere găurile Metrorex de la bugetul de stat. Nicușor Dan: Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni

01 aug. 2022
4101 Afișari
Criza de la Metrou. Sorin Grindeanu nu vrea să acopere găurile Metrorex de la bugetul de stat. Nicușor Dan: Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni
Criza de la Metrou. Sorin Grindeanu nu vrea să acopere găurile Metrorex de la bugetul de stat. Nicușor Dan: Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni | Sursă foto: Facebook

Ministru Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat în cursul zilei de luni, 1 august 2022, că este sătul ca disconfortul pe care îi resimt locuitori Capitalei să reprezinte un mijloc de presiune asupra Guvernului, pentru a compensa găurile Metrorex.

„M-am săturat ca disconfortul bucureștenilor să fie folosit ca un fel de mijloc de presiune”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 1 august 2022, că este sătul de presiunile create de disconfortul bucureștenilor, pentru a plăti datoriile companiei de transport public subteran, conform Agerpres.

Metrorex are de achitat 160 de milioane de lei către firma ce se ocupa de mentenanța trenurilor, Alstom.

Deoarece suma datorată nu a fost achitată, firma a decis să sisteze serviciile oferite. Astfel că, mai puține garnituri au fost scoase pe traseu, iar timpul de așteptare a crescut.

Iată ce a declarat Sorin Grindeanu:

M-am săturat și eu și alții, sunt convins că și dumneavoastră, ca acest disconfort pe care îl au bucureștenii să fie folosit ca un fel de mijloc de presiune asupra Ministerului, Guvernului, în a veni de fiecare dată cu bani ca să astupăm anumite găuri de la Metrorex. Nu asta e soluția. Soluția este totuși într-un final, și lucrul acesta așa cum bine știți se va întâmpla în acest semestru, până la sfârșitul anului, ca acolo să existe un plan foarte bine pus la punct legat de management, de cum vor arăta toți indicatorii economici, fiindcă bugetul statului nu poate să vină de fiecare dată să acopere minusul pe care Metrorex-ul îl are.

De asemenea, Grindeanu a declarat că nu consideră că este corect ca societatea Metororex să fie subvenționată de la bugetul de stat.

De ce ar fi de acord un timișorean să subvenționeze o societate de transport din București sau un clujean sau un ieșean?

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan îi transmite ministrului următorul mesaj:

În atenția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu:

Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României.

Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București.

Ministrul Transporturilor anunță că va schimba conducerea Metrorex

Ministrul Transporturilor a anunțat, în data de 20 iulie 2022, că dorește să schimbe atât directorul general al Metrorex, cât și Consiliul de Administrație. El a subliniat că cei vinovați pentru situația în care se află astăzi Metrorex, sunt cei aflați la conducerea companiei.

Până la sfârșitul anului Ministrul Transporturilor dorește că persoanele ce se află acum în funcțiile de conducere să fie înlocuite.

De ce am spus că până la sfârșitul anului, pentru că așa cum știți, vineri, a fost termenul de la care au început să curgă cele 30 de zile pentru depunerea de CV-uri pentru selecția pe 109 (n.r. – Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice) la 5 companii, printre care și Metrorex, a subliniat Sorin Grindeanu.

Celelalte 4 companii la care se face referire sunt:

  • CNAIR,
  • CNIR,
  • CFR Infrastructură,
  • CFR Călători.
Cookies