Criză de cadre medicale în spitalele din București administrate de ASSMB. Peste 600 de posturi de medici și asistenți sunt vacante, cele mai multe la Colentina

25 mai 2023
106 Afișari
Criză de cadre medicale în spitalele din București administrate de ASSMB. Peste 600 de posturi de medici și asistenți sunt vacante, cele mai multe la Colentina
Criză de cadre medicale în spitalele din București administrate de ASSMB. Peste 600 de posturi de medici și asistenți sunt vacante, cele mai multe la Colentina. Sursa foto: Freepik

Sute de posturi vacante sunt în cele 19 spitale din București aflate în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), peste 100 fiind pentru medici. Acestea urmau să fie scoase la concurs în întreg sistemul, însă sunt blocate de Ordonanţa pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Sute de posturi vacante există în mai multe spitale din București, dar sunt blocate de o ordonanță

Reprezentanţii ASSMB au transmis, la solicitarea News.ro, necesarul de posturi care ar urma să fie scoase la concurs în cele 19 spitale din București pe care le are în subordine.

Aceștia au informat că există 643 de posturi vacante, dintre care 38 cu jumătate de normă, iar 115 posturi sunt pentru medici.

Pe baza solicitărilor transmise în cele 19 unităţi sanitare administrate de ASSMB, a fost centralizat necesarul posturilor care ar urma să fie scoase la concurs – după aprobarea de către Guvernul României a unui memorandum iniţiat de Ministerul Sănătăţii – astfel încât să poate fi asigurată şi susţinută activitatea medicală în condiţii optime.

A rezultat un număr total de 643 de posturi, din care 38 sunt posturi cu jumătate de normă. Dintre acestea, 115 sunt posturi pentru medici (27 cu jumătate de normă), 211 sunt posturi pentru asistenţi medicali (4 cu jumătate de normă) şi 166 sunt posturi pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, şoferi autosanitare), conform răspunsului ASSMB.

La Spitalul Clinic Colentina există cel mai mare număr de posturi vacante înregistrate în unitățile medicale administrate de ASSMB.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Dezvoltării ar trebui să efectueze o centralizare a acestor posturi care există în spitalele aflate în subordinea autorităților locale din România.

100 de milioane de lei a obținut ASSMB pentru 10 proiecte în mai multe spitale

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că au fost atrase fonduri prin PNRR în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei pentru 10 proiecte, bani obținuți de ASSMB:

 • 6 vizează dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorii în spitalele:
  • Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino,
  • Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”,
  • Spitalul Clinic Filantropia,
  • Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu,
  • Spitalul Clinic Sf. Maria,
  • Spitalul Victor Babeș.
 • 3 proiecte vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul spitalelor:
  • Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino,
  • Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu,
  • Spitalul Clinic Prof. Panait Sîrbu.
 • un proiect de infrastructură spitalicească nouă vizează construirea unui Centru de Psihiatrie Pediatrică în incinta Spitalului de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia.
 • consolidare seismică și renovare energetică moderată a corpurilor A și B ale Maternității Bucur – 42.072.659,43 lei.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies