HUFFÎN BUCUREȘTILIBERTATEAȘTIRI

Cristian Popescu Piedone, probleme mari la Sectorul 5: Această primărie poate intra mâine în faliment

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a avertizat, marți, că primăria pe care o conduce are probleme mari și ar putea intra chiar de mâine în faliment.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a convocat marţi o şedinţă operativă, în cadrul căreia a declarat că, fără sprijinul organelor abilitate şi al Consiliului Local, Primăria Sectorului 5 riscă să intre în faliment, din cauza achiziţiilor realizate de către Economat Sector 5 SRL.

Ședință importantă la Sectorul 5

În debutul şedinţei, transmisă on-line, primarul a declarat că întrunirea este dedicată „în totalitate găsirii unei soluţii” pentru ca primăria să îşi poată continua activitatea.

„Fără sprijinul organelor abilitate şi al Consiliului Local Sector 5, această primărie poate intra mâine în faliment. Am puterea vorbelor. Această primărie, dacă nu suntem umăr la umăr şi dacă nu conştientizaţi, cei prezenţi, de gravitatea situaţiei, Primăria intră în faliment, insolvabilitate, salarii nu se mai pot da… Pentru că cineva, în inconştienţa lui, a devalizat Primăria Sectorului 5. Acea instituţie care a devalizat Sectorul 5 se numeşte Economat SRL. În fiecare dimineaţă la Registratură se primesc facturi”, a spus edilul Sectorului 5.

El a menţionat că marţi la Registratura Primăriei a ajuns: o factură de 15,1 milioane de lei pentru măşti FPP2 a câte 12,75 lei bucata; o factură în valoare de 4,9 milioane pentru 117.000 de bucăţi de gel dezinfectant; o factură de 2,5 milioane de lei pentru 16.200 de combinezoane.

Cristian Popescu Piedone a declarat că nu este clar cine a dat aceste comenzi, dar că o parte dintre produse au ajuns la instituţii de învăţământ şi chiar la Clubul Sportiv Steaua. Pe de altă parte, reprezentanţii aparatului de specialitate al primăriei au precizat că reprezentanţii şcolilor şi grădiniţelor nu au solicitat astfel de produse, iar Consiliul Local nu a împuternicit Economat să facă astfel de achiziţii.

„Unde s-au dus? Primul proces verbal – că le-au predat – măşti 2.500 de bucăţi, dezinfectanţi 132, combinezoane 200 – Clubul Sportiv Steaua. Ce treabă avem noi cu Clubul Sportiv Steaua? Cine a dat comanda? Unde s-a dus? (…) Pentru şcoli, nu există comandă. Atunci cum depunem la Registratură nişte facturi cu sume exorbitante, fără o comandă, fără acoperire bugetară?”, a întrebat edilul.

Pe de altă parte, primarul a precizat că Economat solicită un milion de lei de la Administraţia Pieţelor, în baza unui contract privind produse de papetărie şi curăţenie, deşi aceste produse nu ar fi fost livrate.

„La Direcţia Administraţia Pieţelor sunt facturi care nu s-au înregistrat în contabilitate în valoare de un milion de lei. Papetărie: registru, foaie, borderou… celebrele facturi. Hârtie copiator, hârtie igienică, cutii arhivare – o mie de bucăţi… încă o mie de bucăţi. Toate aceste facturi însumează un milion de lei. Întrebată, doamna director de la Administraţia Pieţelor, prin noul director care a fost pus acolo, de ce nu s-a înregistrat, spune că marfa nu a fost livrată. Marfa nu există”, a declarat Popescu Piedone.

Reprezentatul Corpului de control al primarului a anunţat că depune în cursul zilei de marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, o sesizare cu toate problemele identificate. Pe de altă parte, Popescu Piedone a declarat că aşteaptă o decizie şi din partea Consiliului Local.

„Am solicitat, iar mâine, în cadrul Consiliului Local, mai solicit o dată. Primul responsabil faţă de Economat este Consiliul Local. Tăcerea lor pentru mine e o suspiciune. Sper că se vor trezi şi mâine să înţeleagă că sunt patronii unici ai acestui Economat. Să ia măsurile ce se impun. Eu nu am prerogative. (…) Nu pot să destitui”, a spus el.

Primarul a menţionat că directorul Economat Sector 5, Petre Marian Leonard, „face somaţii de plată zilnice”, anunţând că, în cazul în care facturile nu sunt achitate, se va adresa instanţei de judecată, solicitând inclusiv plata dobânzii penalizatoare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button