Cristian Popescu Piedone, adus cu mandat la DNA, în dosarul Colectiv

de:
06 nov. 2015
0 Afișari
Cristian Popescu Piedone, adus cu mandat la DNA, în dosarul Colectiv

Alături de Cristian Tudor Piedone, la sediul DNA au venit și două funcționare din Primăria Sectorului 4. 

DNA anunţă că a început urmărirea penală in rem pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit persoane din Primăria Sectorului 4 şi angajaţi ai ISU Bucureşti-Ilfov, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals intelectual. Vineri au loc percheziţii la ISU Bucureşti-Ilfov, dar şi la firma care a livrat artificiile în club. La audieri a a fost adus un angajat ISU, cei trei patroni aflaţi în arest preventiv, dar şi contabila clubului. Şi unul dintre patronii firmei de artificii este audiat la DNA, fiind suspectat că A DISTRUS PROBE relevante anchetei.

COMUNICATUL DNA:

Ca urmare a disjungerii, de către PICCJ, unei părţi din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv şi a declinării cu privire la săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus urmărirea penală faţă de mai multe fapte, presupus a fi săvârşite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 Bucureşti: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate).

Din ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem au rezultat date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. este unitate de alimentaţie publică situată în Bucureşti, sector 4, de tip bar/club, având o suprafaţă totală de 425 mp din care spaţiu de servire 335 mp.
La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcţionare, iar la aceeaşi dată autorizaţia de funcţionare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri având destinaţia de alimentaţie publică cu aria desfăşurată egală sau mai mare cu 200 mp.

Se constată, deci, că atât acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015, cât şi autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispoziţiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea I.G.S.U.
Prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti, cu obţinerea unui folos necuvenit pentru reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, obţinând în primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidenţelor A.N.A.F., fără îndeplinirea condiţiilor legale de autorizare.

Întrucât în spaţiul respectiv s-au desfăşurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiţii vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a spectatorilor şi persoanelor angajate, aflate în incinta clubului. Totodată, au fost afectate şi interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti ca instituţie publică abilitată de lege să asigure desfăşurarea în condiţii de siguranţă publică şi cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului.

Pentru stabilirea detaliată a stării de fapt, a aflării adevărului şi a răspunderii persoanelor implicate, în cursul zilei de 6 noiembrie 2015, procurorii DNA efectuează ridicări de documente de la mai multe instituţii publice situate în Bucureşti şi urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA din Bucureşti.

În plus, în cursul zilei de 6 noiembrie, şi Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov. Sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii.

Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinţă decesul a 32 persoane şi rănirea gravă a peste 140 persoane, precum şi datele şi informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. şi ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competenţă pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Cookies