BAZAR

Cristian Mungiu, laureat al premiului pentru diversitate culturală pe 2013

Din 2011, Coaliţia franceză pentru diversitate culturală luptă pentru a proteja şi promova diversitatea expresiilor culturale, informează site-ul toutelaculture.com. Premiile acordatate de această asociaţie recompensează în acelaşi timp personalităţi angajate, în viaţa lor profesională sau politică, care favorizează lupta pentru diversitate culturală, şi asociaţii sau manifestaţii care sprijină accesul la cultură şi preţuiesc toate formele de expresie culturală. În acest an, premiile au fost atribuite cineastului român Cristian Mungiu şi asociaţiei Voix de femmes, organizatoarea festivalului „Voix de femmes” din Belgia, scrie realitatea.net.

Cineastul român a fost premiat de mai multe ori la Cannes – mai întâi, a câştigat trofeul Palme d’Or, în 2007, cu cel de-al doilea lungmetraj al său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, iar în 2012 a câştigat premiul pentru scenariu şi cel pentru interpretare feminină cu pelicula „După dealuri”. „Apărător al diversităţii culturale, Cristian Mungiu joacă în România un rol activ în procesul de implementare a unui sistem de sprijinire a cinematografiei. Recent, el a apărat în Europa, alături de alţi cineaşti, excepţia culturală, contestată în cadrul acordurilor de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a precizat Coaliţia franceză pentru diversitate.

Asociaţia Voix de femmes organizează de 11 ani un festival cu acelaşi nume şi diverse acţiuni în domeniul apărării demnităţii femeii şi solidarităţii interculturale, în Belgia, Brazilia, Burkina Faso, Tunisia şi Maroc. În 2012, laureaţii acestui premiu au fost Louise Beaudoin, Raoul Peck şi asociaţia ASPAS din Marsilia.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button