ARHIVA B365

CRISTIAN DAVID, reținut pentru 24 de ore, după ce a fost ADUS CU MANDAT LA DNA

UPDATE DNA va cere, miercuri seară, la ICCJ arestarea preventivă a fostului ministru David

18:00 Procurorii anticorupţie au finalizat referatul cu propunerea arestării preventive în cazul fostului ministru al Internelor Cristian David reţinut, miercuri, pentru luare de mită, şi vor înainta propunerea, miercuri seară, unui judecător de drepturi şi libertăţi de la ICCJ, potrivit Mediafax.

„Ca urmare a îndeplinirii obligațiilor legale ce derivă din prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999 și ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curții Constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cristian David, ministru al Internelor și Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 — 22 decembrie 2008), pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, ministrul Cristian David ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunțător, prin intermediar, pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Cristian David a fost adus escortat de poliţişti şi procurori ai DNA. Anul trecut procurorul-şef DNA cerea începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David pentru luare de mită. Cristian David ar fi cerut 500.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra prefectului din Buzău pentru a da un titlu de proprietate în mod preferenţial.

Pentru a evita tragerea la răspundere ar fi încheiat contracte de vânzare – cumpărare pentru tranzacţii imobiliare fictive, pentru a acoperi mita. 

Fostul ministru al Internelor Cristian David este vizat de procurorii anticorupţie într-un nou dosar penal. De această dată este acuzat că ar fi primit mită 500.000 de euro, bani pe care ulterior i-ar fi spălat pentru a şterge urmele infracţiunii, scrie adevarul.ro.

Astfel, procurorii anticorupţie au solicitat în 2014 aviz pentru a putea declanşa urmărirea penală faţă de fostul ministru. Cererea a fost făcută de şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a transmis procurorului general referatul pentru sesizarea preşedintelui României. Câteva ore mai târziu, procurorul general Tiberiu Niţu i-a trimis lui Traian Băsescu cererea DNA privind ridicarea imunităţii lui Cristian David.

Faptele imputate fostului ministru, arată procurorii DNA, s-ar fi petrecut în perioada 2007-2008, când liberalul îndeplinea funcţia de ministru al Internelor.

Potrivit anchetatorilor, „ministrul David Cristian ar fi pretins în anul 2007, iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău”.

Anchetatorii susţin că fostul ministru a încercat să-şi ia măsuri de prevedere, ascunzând provenienţa banilor primiţi mită. „Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, afirmă procurorii DNA.

Cu toate acestea, declaraţiile de avere ale lui Cristian David completate în 2008 nu fac nicio referire la contractele menţionate de DNA. David a menţionat în declaraţii doar împrumuturile acordate mamei sale, Georgiana Dumitrescu (60.000 de euro), soţiei, Vanda Vlasov (120.000 de euro), pentru construirea unei case la Azuga şi lui Bogdan Baciu (10.000 de dolari).

Acesta nu este singurul dosar penal al lui Cristian David.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button