Cristi Danileț și Alina Ghica revocați din CSM

de:
26 feb. 2013
0 Afișari
Cristi Danileț și Alina Ghica revocați din CSM

Danileţ a fost revocat din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”, iar Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.

Cei doi magistrați au posibilitatea să atace decizia în contencios administrativ această decizie. Ședința de plen a fost foarte tensionată, cu multe replici acide și intervenții din partea președintelui CSM și a reprezentanților asociațiilor profesionale ale magistraților. Decizia de suspendare a celor doi este, de altfel, o premieră pentru plenul CSM.

Cristi Danileț a spus jurnaliștilor că se declară nemulțumit de decizia plenului CSM, spunând că a fost o decizie nedreaptă. Judecătorul Cristi Danileţ a susţinut, marţi, în cadrul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că a fost ameninţat încă din decembrie anul trecut că va fi revocat din CSM dacă va vota diferit faţă de Secţia de Judecători a Consiliului.

„Am fost ameninţat cu revocarea încă din luna decembrie, mi s-a spus ferm de către mai mulţi colegi judecători că dacă voi vota altfel decât cum îşi doreşte Secţia de Judecători voi fi revocat. Am înţeles să-mi asum acest vot şi nu regret nicio clipă alegerea pe care am a făcut-o. Constat cu bucurie că, din totalul instanţelor care şi-au exprimat votul în cadrul procedurii de revocare în ceea ce mă priveşte, doar într-o singură instanţă s-a pus în discuţie faptul că eu am votat pentru un coleg procuror să devină anul acesta preşedinte al CSM. Deci, contrar opiniei ministrului Justiţiei şi contrar opiniei asociaţiilor magistraţilor, se pare că unii au citit Constituţia şi au văzut că este posibil ca CSM să fie condus de un judecător sau un procuror”, a declarat acesta, citat de Realitatea.

În dimineața zilei de marți mai multe instanțe din țară au protestat cerând revocarea celor doi judecători. 

Reprezentanții Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi Uniunii Naţionale a Juriştilor din România (UNJR) au spus că încă din vară Cristi Danileț nu mai reprezintă interesul judecătorilor. Aceștia au spus că judecătorul a trecut de partea societății civile, iar despre Alina Ghica au spus că a trecut în secția pentru procurori dat fiind că a votat după cum a dictat această secție.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013 după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi Judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM, nemulţumiţi de prestaţiile lor în CSM, dar şi pentru că, prin voturile lor, „au ajutat” ca un procuror să devină şef al justiţiei. În 23 ianuarie, cei doi judecători şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte.

Cookies