ARHIVA B365

Crin Antonescu: Traian Băsescu, un model de succes

„Dacă lăsăm istoria și sensurile ei deoparte, dacă lăsăm identitatea unei națiuni, procesele de memorie colectivă, și discutăm doar în termeni de statistică și fapte practice brute, au fost zece ani în care s-au întâmplat multe lucruri bune. Nu datorită unor politicieni, ci datorită unui făgaș favorabil pe care ne-am aflat cu toții. Dacă, însă, discutăm despre discursul public, etica publică, despre calitatea vieții politice, modelele publice din România, au fost zece ani dezastruoși și am spus-o de pe vremea când era în mandat și îl priveam cu mânie, o spun și acum când Traian Băsescu e o amintire urâtă. Eu nu pot să duc resposanbilitatea pentru asta în curtea unui singur om, fie și el încărcat cu puterea cu care Traian Băsescu a fost încărcat. Pentru că dacă un om, care din postura celui mai înalt demnitar al țării, se comportă atât de des ca un mitocan, vina nu îi aparține. Vina aparține unei sumedenii de oameni cu prestigiu, oameni criterii, oameni cu audiență care îl elogiază pentru asta, care nu amendează asta”, a declarat Crin Antonescu, potrivit realitatea.net.

Fostul lider PNL este de părere că unele momente politice din ultimul deceniu au fost forțate, nefiind reale în totalitate.

„Cum a fost posibil ca un mic aparat de propagandă, din jurul fostului președinte, să ne inoculeze ideea că noi am început în 2004 să terminăm cu comunismul? În ultimii zece ani, în care s-a investit major în propagandă, nu neapărat de către Traian Băsescu, ci și de adversarii săi (…) Lovitura de stat din 2012. Înverșunarea cu care acest lucru s-a repetat a făcut ca, pentru o parte dintre români, să rămână această idee. Falsificare brutală! Cam astea sunt lucrurile care au fost foarte rele, în ultimii zece ani. Mai rele și cu urmări mai adânci decât nenorocita de tăiere a salariilor și jaful din banii publici, aceste păcate au urmări. Salariile s-au refăcut. Oamenii au suferit, dar memoria se reface mai greu. Chiar dacă Traian Băsescu a terminat-o rău, în sensul că foarte multă vreme l-a antipatizat și foarte multe lucruri care, oricum, au fost cusute cu ață albă s-au și descusut, mă tem că, la capătul acestor zece ani, Traian Băsescu a rămas un model de reușită, un model de succes și că mulți oameni gândesc: ‘da domne, a mințit, dar uite… s-a descurcat întotdeauna, a reușit, a reușit, a reușit’. Cred că e una din marile noastre probleme de rădăcină. Cum reușim și ce e reușita?”, a adăugat Antonescu.

Fostul lider USL a criticat stânga din România, susținând că PSD nu se identifică cu un astfel de partid.

„Noi nu avem stânga. (…) PSD nu are aproape nimic dintr-un partid de stânga. PSD ia doar voturile de la stânga. Nimeni nu disprețuiește mai mult omul simplu, omul sărac decât PSD. Atenție, nimeni! Noi, PNL, sau țărăniștii când erau, cu toate păcatele și tembelismele noastre, noi am luptat pentru voturi, noi ne-am bătut capul cum să îl convingem pe omul ăla să ne dea votul. Bob cu bob. PSD niciodată nu a făcut asta. Și de asta, dacă înțeleg de ce PSD vrea înainte primari dintr-un singur tur, nu înțeleg de ce PNL vrea primari dintr-un singur tur. Se gândește, probabil, că va mai putea parazita pe spinarea președintelui Iohannis încă ceva vreme. Adică — mergem cu candidații noștri, spunem că sunt candidații lui Iohannis și poate mai rămâne ceva până în 2016 ca să îi scoatem automat câștigători”, a mai spus Crin Antonescu.

În ceea ce privește relația politicienilor cu Direcția Națională Anticorupție, Crin Antonescu este de părere că aceștia ar trebui să susțină activitatea instituție și să lucreze pentru a crea o justiție independentă.

„Uneori ai impresia că toată clasa politică s-a transformat, dar toți — PSD, PNL, Putere, Opoziție, într-un cor de țuțeri ai DNA, ceea ce e inutil și destul de stânjenitor. Datoria politicienilor este să creeze legi, să construiască și să respecte mecanisme în care justiția să fie cu adevărat independentă, dar orice s-ar întâmpla (…) dinspre sau înspre DNA, nu putem lăsa responsabilitatea acolo. Această vină, dacă într-adevăr niște lucruri nu sunt în regulă acolo, este tot la politicieni”, a afirmat miercuri, Antonescu.

CITEȘTE ȘI: Liderii partidelor parlamentare discută, JOI, pe tema Codului Fiscal


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button