ARHIVA B365

Crin Antonescu: Iohannis nu e un premier din umbră. Aștept răspunsul lui Ponta până luni

Crin Antonescu: Am avut o scurt[ discuție cu dl. Ponta referitor la situația din Guvern.Domnia sa mi-a propus ca pentru interimat să fie numiți la Finanțe și Economie actuali miniștri liberali. Am declinat, deoarece putem merge direct pe numirea noilor miniștri, luni mergem prin Parlament cu propunerea Klaus Iohannis ministru de interne și viceprimministru, încheind criza din Guvern. Primul-ministru nu a fost de acord, a respins pachetul propunerilor noastre și a numit interimari din USL. PNL avea de la început propuneri legitime și agreate om cu om de către primul ministru. PNL nu cerea nimic în plus față de ceea ce îi revenea din înțelegerea inițială – patru posturi de miniștri și un portofoliu de vicepremier care presupunea doar formalitatea mutării de la M. Finanțelor la Interne, care presupunea formalitatea trecerii prin Parlament. USD a inventat tot felul de pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis drept vicepremier.

Așa cum a creat un USD care să înlocuiască USL, dl Ponta inventează un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL. Dl. Ponta vrea să ne împingă să devenim un fel de anexă a USD. Nu avem niciun motiv să acceptăm transformarea USL într-o construcție PSD-istă cu partide artificiale care nu mai păstrează din USL decât două litere pentru înșelarea alegătorilor. 

Facem toate eforturile pentru ca USL să meargă înainte. Pentru că dl Ponta a spus că așteaptă până luni propunerile noastre, îi stăm la dispoziție cu propunerile pe care le-am făcut. Luni putem merge în Parlament și să încheiem această criză guvernamentală și politică. Nu avem niciun motiv să renunțăm la propunerile noastre, pe care premierul le-a agreat, numai din cauza unor presiuni pe care le face PSD-ul de a transforma USL în USD.

S-a așteptat ca sub presiune, în PNl să aibă loc o mișcare de cramponare, pentru că nu e plăcut ca un partid să nu mai fie la guvernare, mai ales pentru PNL care a stat, sub așa-numitul regim Băsescu, patru ani în adevărată opoziție. Surpriza domnului Ponta a fost că PNL nu se rupe, că în PNL nu se creează o masă critică să vină să spună – Oricum, orice vreți voi, numai să ne țineți la guvernare! Pentru că PNL, în momentele cheie, a dovedit că pune valori, prestigiu, interes public, deasupra intereselor personale. Amenințările făcute în acest sens și care au îcneput cu mine, până să ajungă la primari, directori, am fost amenințat că pot să pierd poziția de lider al Senatului – amenințările acestea nu au efect! Amenințările au eșuat într-un singur vot.

Până luni, dl Ponta trebuie să decidă dacă vrea să înlocuiască USD cu altă majoritate. Faptul că nu ni s-a dat niciun răspuns referitor la Legea amnistiei, faptul că la votul pentru ridicare imunității domnului Cosma s-a exprimat o altă majoritate decât USL, mă face să cred că poate dl Ponta preferă o altă majoritate, pe care cetățenii României nu au validat-o prin vot.

Răspunsul este la dl. Ponta. 

Rețin frica sau reținerea față de dl Klaus Iohannis, înainte de a fi o țintă de presă, e un om politic în carne și oase. Nu e o sperietoare pentru nimeni, nici un prim-ministru din umbră – e un om care a câștigat un anumit prestigiu în comunitatea sa și în mare măsură în spațiul românesc. Am reușit să îl convingem să se implice într-un guvern la care ținem.

Nu vreau să dezvolt speculații, să mă întreb de ce PSD-ul șoi Victor Ponta vor fie Ministerul de Interne pe care să îl controleze, fie pe cineva din PNL pe care să îl controleze. Până luni, fără a fi în niciun fel un ultimatum, Victor Ponta și PSD pot da răspunsul corect. Noi suntem încă aici, pe pozițiile pe care cetățenii României, cei care ne-au votat, ne-au mandatat să fim. Sperăm că Victor Ponta va alege calea onestității și legitimității. Pentru noi contează lucrurile pe care le-am promis, nu lucruri precum amnistia, care au devenit importante.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button