Criminalistul Dan Antonescu explică sinuciderea de la Ambasada Rusiei: Bogdan Draghici a încercat să-și spele din imagine. Ce lipsește din biletul de adio | INTERVIU

06 apr. 2022
1390 Afișari
Criminalistul Dan Antonescu explică sinuciderea de la Ambasada Rusiei: Bogdan Draghici a încercat să-și spele din imagine. Ce lipsește din biletul de adio | INTERVIU

Criminalistul Dan Antonescu, fost șef la ”Omoruri” de la Poliția Capitalei, consideră că Bogdan Drăghici, condamnat pentru pedofilie la o pedeapsă aspră de 15  ani, a încercat să transmită că gestul său are strict legătură cu războiul din Ucraina. În biletul său de adio, Drăghici nu face referire la condamnarea sa, la ce s-a întâmplat cu el în cei 2 ani de când este anchetat, ca și când faptele sale nu ar exista, însă autorul abuzurilor sexuale, și avocat de profesie, știa ce viață ar fi putut duce în penitenciar.

Interviu cu specialistul criminalist Dan Antonescu:

„Nimeni nu se lasă păcălit, e clar că gestul are strict legătură cu condamnarea”

B365.ro: De ce credeți că a făcut-o, de ce credeți că a ales Bogdan Drăghici să moară în felul acesta?

Criminalistul Dan Antonescu: Din punctul meu de vedere, o foarte mare importanță o are condamnarea pe care a primit-o ieri, de 15 ani și jumătate, cu toate că el, în mesajul de adio nu face referire câtuși de puțin la ceea ce a îndurat el în acești doi ani de zile de cercetări și de judecată, bate monedă foarte mult pe războiul din Ucraina, afirmă că a fost acolo în urmă cu vreo doi-trei ani și că i-a plăcut foarte mult, și că gestul ar avea legătură strict cu agresiunea împotriva Ucrainei.

Părerea mea este că știa, era conștient de faptul că nu va avea avea viață, un trai cât de cât normal în penitenciar pentru că este cunoscut că pedofilii au un regim aparte, cu ghilimele de rigoare, în relația cu ceilalți condamnați, sunt văzuți altfel, sunt marginalizați și nu numai, și fiind avocat știe aceste aspecte și a încercat să dea o altă explicație gestului lui, o explicație care să-l ajute să-și spele din imagine. Părerea mea este că nimeni nu se lasă păcălit, e clar că gestul are strict legătură cu condamnarea pe care a primit-o.

B365.ro: A vrut să recurgă la un gest eroic, să i se șteargă trecutul? A vrut să facă un martiriu, să devină un erou?

Criminalistul Dan Antonescu: Cam așa ceva, dar dacă avea bunul simț putea să spună ceva și despre această condamnare. Putea să se declare nevinovat sau să spună că are remușcări pentru ce a făcut, dacă ar fi recunoscut acuzațiile. Eu am citit mesajul lui, nu face nici cea mai mică referire la condamnare și la faptele pentru care a fost acuzat.

 

”E clar că e un duplicitar așa cum sunt de regulă violatorii”

B365.ro: Practic efetul este invers, atrage atenția asupra faptelor lui blamabile?

Criminalistul Dan Antonescu: Un pedofil, pentru că un abuzator sexual al copiilor așa este denumit, cu toate că acest termen nu se regăsește în Codul penal, un pedofil nu este un om cu mintea întreagă, asta nu înseamnă că nu este răspunzător pentru faptele lui, dar e clar că are un comportament sexual deviant, prezintă o duplicitate clară, de regulă este apreciat în familie sau la locul de muncă drept un om integru, un om cu comportament ireproșabil, dar în realitate, în spatele ușilor este acel prădător sexual. Deci nu putem să găsim sau să căutăm o logică sau o față a lui care să ne dea dreptul să-l catalogăm că e bun sau rău, e clar că e un duplicitar așa cum sunt de regulă violatorii pentru că ei nu se comportă așa cum se comportă în momentul comiterii faptei, la fel ca în restul timpului.

B365.ro: Putem anticipa că recurg la un gest de acest gen, sau sunt personalități ascunse?

Criminalistul Dan Antonescu: De cele mai multe ori ei reușesc să joace cele două roluri, cel al omului integru, iar când este singur cu victima apare cealaltă față. La ei apare și un soi de lașitate și mai ales la pedofili pentru că profită de naivitatea, de lipsa de putere a copilului de a se opune, e ușor manevrabil, ușor manipulabil, ușor de convins cu diverse motivații.

El domină copilul, dar în momentul în care ajunge în anchetă el devine un mielușel și partea cea mai proastă, din punctul meu de vedere este faptul că ei, ca de altfel și autorii de omor, dar la ei se mai repară, mai pot fi recuperați pentru societate, violatorii în general și pedofilii în special nu prea se recuperează, ei beneficiază de eliberea condiționată bazată pe un comportament exemplar în penitenciar, prestează munci, nu sar la bătaie, ei nu sunt violenți cu cei care pot fi la fel de violenți cu ei și de aceea dosarele lor de penitenciar sunt foarte curate, care îi ajută să fie eliberați.

De ce au acest comportament? Pentru că acolo în penitenciar în special pedofililor le lipsește ceva, le lipsește obiectul infracțiunii, ei nu aiu unde să-și desfășoare elucubrațiile lor, după ce ies îi găsim pe lângă grădinițe, școli sau la vecini, deja își punctează viitoarele victime, ei revin la viața așa zis normală a lor abia când ies din penitenciar. În penitenciar sunt niște oameni ca toți ceilalți.

 

Șoferul care a intrat în această dimineață cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei este Bogdan Drăghici, președintele Alianței T.A.T.A. El a fost condamnat ieri la 15 ani de închisoare, fiind acuzat că și-a violat fiica. Pe 4 aprilie, Bogdan Drăghici scria pe Facebook că și el este ucrainean, fiind ultimul mesaj postat.

Dan Antonescu este fost Comisar șef la Omoruri și prezintă în fiecare joi, de la ora 22:00, la TVR1, emisiunea „Anchetele comisarului Antonescu”, emisiune suspendată în prezent din cauza programelor speciale dedicate de TVR războiului din Ucraina.

 

Cookies