Crimele mai puțin cunoscute ale comunismului: executarea, arestarea și torturarea polițiștilor VIDEO

de:
31 mart. 2014
2 Afișari
Crimele mai puțin cunoscute ale comunismului: executarea, arestarea și torturarea polițiștilor VIDEO

Crimele regimului comunist, îndreptate asupra polițiștilor angajați în perioada interbelică, au fost evocate în volumul „Martirii Poliţiei Române”, lansat de comisarul-şef Florin Şinca pe 21 martie, la sediul cultural al MAI. Cartea sa a stat totodată la baza documentarului regizat de Andrei Nicolae Teodorescu, prezentat în cadrul lansării.

După cum povestește autorul, în anul 1949 a fost înființată Miliţia, iar vechea Poliţie a devenit una dintre victimele regimului comunist. După cum a precizat comisarul-șef în timpul lansării, în doar doi ani (1949-1951), regimul a reuşit să înlocuiască 98% dintre cadrele din fosta Poliţie cu oameni ai partidului. Elita Poliției interbelice a fost arestată în totalitate, motivarea arestării acesteia fiind, conform dosarelor consultate de Florin Șinca, faptul că „a făcut parte din poliția burgheză” sau că „a fost comisar”.

În noaptea de 10-11 martie 1945 au fost arestaţi toţi ofiţerii de Poliţie din Bucureşti, toți cei care au făcut parte din Poliție înainte de 1944. A fost creată aşa numita Poliţie Roşie, numită de autor o „struțo-cămilă, întrucât nu era nici Miliție, dar nici Poliție”. Sub amenințarea armelor, șefii poliției au fost înlocuiți de oameni ai partidului, care acţionau orbeşte la comandă politică, a adăugat acesta.

Peste 200 de poliţişti au murit în intervalul 1948-1964 în lagărele şi închisorile comuniste, iar alte câteva mii au fost închişi. O serie de poliţişti au fost executaţi sumar în timpul anchetelor.

“A trecut un sfert de veac din 1989. Putinele cărţi despre torţionari şi ura au apărut la edituri sărace în tiraje mici. La Ministerul Afacerilor Interne este linişte şi nepăsare, ignoranţă şi integrare. … Niciun politist martir nu a fost avansat post-mortem. Niciun deţinut politic nu se află în galeria Politiei. Niciun monument nu a fost ridicat. Niciun muc de lumânare nu s-a aprins. Nicio conştiinţă nu s-a cutremurat”- așa se încheie documentarul de 17 minute, pe care vi-l prezentăm mai jos. (regia: Andrei Teodorescu, pe baza cărții „Martirii Poliției Române”)

 

După cum a punctat academicianul Dan Berindei în cadrul lansării, „Acest inventar uriaș de victime e impresionant, iar fiecare nume de aici a fost rechemat la viață prin cele mai crunte momente ale existenței. (…) Când spui Poliție, te gândești la represiune, acum vedem victimile dinăuntru.”

Cookies