Crezi că WhatsApp nu este prea sigur? Iată alte trei aplicații de mesagerie pe care poti să le încerci

17 ian. 2021
53 Afișari
Crezi că WhatsApp nu este prea sigur? Iată alte trei aplicații de mesagerie pe care poti să le încerci
Noile schimbări din politica de confidențialitate a WhatsApp au nemulțumit o parte dintre utilizatorii aplicației de mesagerie

WhatsApp, cea mai apreciată și utilizată aplicație de mesagerie mobilă, cu peste 1 miliard de utilizatori în toată lumea, și-a modificat politica de confidențialitate începând cu 8 februarie. De la aceasta dată, informații precum locația și numărul de telefon vor fi disponibile și pentru Facebook, compania-mamă a WhatsApp incâ din anul 2014.

Temerile și nemulțumirea utilizatorilor WhatsApp cu privire la schimbările de luna viitoare sunt bazate pe incidentele din trecut în care au fost implicate Facebook și aplicațiile sale. În anii precedenți au existat mai multe încălcări ale securității și breșe informaționale care au dus la scurgera informațiilor personale de la mii și mii de utilizatori. În ciuda acestor evenimente, oficialii WhatsApp au insistat mereu că aplicația lor de mesagerie este separată de compania-mamă Facebook, fiind o aplicație dedicată creării și menținerii unui serviciu de mesagerie sigur.

Aceste afirmații vor deveni curând de domeniul trecutului, deoarece Facebook a anunțat că vrea să combine funcțiile celor trei aplicații de mesagerie pe care le deține: Facebook Messenger, Instagram și WhatsApp, pentru a le permite utilizatorilor să își trimită mesaje unul celuilalt indiferent de aplicația folosită. Gigantul american plănuiește criptarea end-to-end pe toate cele trei aplicații, fapt care ar putea însemna că Instagram și Messenger vor deveni mai sigure, sau, în cel mai rău caz, WhatsApp va fi adus la standardele de securitate ale celorlalte două platforme de mesagerie.

Dacă vă temeți că această schimbare a aplicației WhatsApp vă va expune datele personale și mesajele, vă putem oferi trei alternative de aplicații de mesagerie cunoscute pentru gradul ridicat de securitate oferit utilizatorilor.

Signal – aplicația preferată de Elon Musk și Jack Dorsey

Aplicația de mesagerie Signal a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, mai ales după ce personalități precum cel mai bogat om din lume, Elon Musk și Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, au declarat public că o folosesc în viața de zi cu zi. Aplicația se face remarcată prin criptarea extrem de puternică a mesajelor, dar și prin faptul că este o criptare open source, care le permite experților să o testeze și să găsească eventuale breșe. Sunt prezente toate funcțiile care se regăsesc și pe WhatsApp, precum trimiterea de mesaje vocale, fotografii, documente, dar și inițierea apelurilor video sau voce.

Threema, alternativa perfectă pentru cei mai secretoși

Cei de la Threema promit siguranța și intimitatea totală a utilizatorilor, tocmai pentru că lista de contacte și informațiile grupurilor sunt stocate doar pe telefon, nu și în aplicație. Mai mult, mesajele sunt șterse de îndată ce au fost livrate. Pentru o confidențialitate sporită, puteți utiliza un cod de 8 cifre oferit de aplicația Threema în locul numărului de telefon, și puteți verifica contactele cu coduri unice de tip QR. Sunt disponibile funcțiile obișnuite de pe WhatsApp, precum trimiterea locației sau a fișierelor, dar și formatarea textului. Această aplicație nu este însă gratuită. Siguranța și confidențialitatea Threema vin la costul de 1.40 franci elvețieni pe lună. Plata se realizează doar anual, iar utilizatorii noi primesc o perioadă de probă de 60 de zile.

Telegram, cea mai populară alternativă la WhatsApp în acest moment

Fiind utilizată de peste 200 de milioane de utilizatori, Telegram a fost deja acceptată de publicul larg drept o aplicație de mesagerie sigură și eficientă. Funcțiile multimedia și apelurile audio și video sunt de asemenea prezente pe Telegram. Mai mult, aplicația folosește sistemul de bifă dublă pentru a confirma livrarea mesajului, întocmai ca pe WhatsApp. Aplicația oferă automat criptarea apelurilor vocale, pentru a asigura confidențialitatea conversațiilor. Cu toate acestea, criptarea mesajelor trebuie să fie activată manual de către utilizatori pentru a preveni stocarea mesajelor de către Telegram.

Cookies