ARHIVA B365

Corina Creţu: Am trimis echipe în ţările cu absorbţie mică. Greu să facem ce nu s-a făcut în 7 ani

„La sfârşitul lui decembrie am înfiinţat un task force pentru a ajuta statele cu un nivel redus de absorbţie. Avem 8 state cu o rată de absorbţie mai mică de 60% şi ne-am propus să facem tot ceea ce putem pentru a ajuta aceste state membre, dar, după cum ştiţi, este foarte important să existe un efort comun al ambelor părţi, pentru că nu putem abdica de la criteriile noastre şi de la legislaţie”, a declarat comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, în cadrul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European, informează Mediafax.

Comisarul a subliniat că „este greu de crezut” că în 11 luni se va reuşi să se facă „ceea ce nu a fost posibil în 7 ani”, asigurându-i însă pe europarlamentari că va face tot ce-i stă în putinţă în acest sens.

„Am trimis echipe de la nivelul DG Regio în toate aceste 8 ţări, avem 8 ţări cu rata de implementare sub 60% şi vom face tot ce putem pentru a le ajuta, să găsim căi pentru a mări rata de absorbţie”, a mai spus Corina Creţu.

Printre cele 8 state UE care au o rată de absorbţie sub 60% se află şi România. La sfârşitul anului 2014, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a fost de 51,81%.

Pe de altă parte, comisarul pentru Politică Regională a afirmat că deja s-au făcut progrese faţă de perioada precedentă de programare.

„Faţă de perioada 2007-2013, cred că deja am făcut un progres foarte mare, pentru că în primul an avem 63 % din programele operaţionale pentru perioada 2014-2020. În 2007, la aceeaşi dată aveam doar 15% din programele operaţionale”, a spus Corina Creţu.

Oficialul european a reiterat faptul că nu este acord cu investirea banilor europeni în terenuri de golf, centre de fitness sau coafor.

„În general, noi nu ştim ce au în vedere statele membre să pună sub titlul de inovare, cercetare. Am spus foarte clar că nu vom mai accepta ceea ce eu am numit investiţii de lux. Eu sunt de acord că ne trebuie astfel de investiţii, dar cred că putem găsi suficienţi parteneri privaţi care să facă aceste investiţii”, a afirmat Corina Creţu, cerând statelor membre să vină cu „programe de calitate care să facă diferenţa”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button