Creşti câine la bloc? Vezi aici ce AMENDĂ rişti

de:
26 nov. 2011
1173 Afișari
Creşti câine la bloc? Vezi aici ce AMENDĂ rişti

Un recensământ al animalelor de companie din Bucureşti nu există. Însă la un calcul estimativ, şi adăugându-i pe cei care ies cu câinii la plimbare dimineaţa în marile cartiere din Capitală, numărul este de cel puţin câteva zeci de mii. Cu toate acestea, domeniul este slab reglementat. Doar în privinţa raselor considerate periculoase şi agresive prevederile legale sunt, teoretic, stricte potrivit legii 60/2003.

Pentru rasele „gălăgioase” şi “greu adaptabile” la traiul în spaţii restrânse totul se face după ureche. Cei care se hotărăsc să-şi cumpere sau să adopte un câine trebuie să ţină cont de sfaturile unui dresor cu privire la temperamentul rasei alese, însă acest lucru nu se întâmplă şi proprietarii de patrupede ajung să scoată bani grei din buzunar pentru „calmarea” ulterioară a câinelui, susţin specialiştii. “Există câteva rase care nu se pretează pentru apartament. Asta înseamnă câini foarte mari şi foarte blănoşi. Mă refer la ciobăneşti de grupă a IIa: caucazieni, anatolieni sau ciobăneşti romaneşti. Spre exemplu Dog-ul German poate fi crescut în apartament cu toate că este un câine foarte mare. Are un temperament care se pretează pentru spaţii mici în condiţiile în care este scos afară de două ori pe zi”, explică pentru B365.ro Vlad Popescu, dresor de câini utilitari.

În cazul în care câinele ales ajunge să se simtă prizonier în apartament, şi lătra indiferent de situaţie sau de oră, stăpânul are două variante: ori plăteşte amenzile pentru tulburarea liniştii publice, ori plăteşte dresajul patrupedului. “Când nu suntem noi acasă, câinii pot dezvolta o anxietate de separaţie, o frică de a sta singuri în casă. Atât în acest caz cât şi în situaţiile când câinele latră când suntem noi acasă se aplică disciplina. Recomand contactarea unui dresor, cât câinele este pui, măcar pentru a cere sfaturi care sunt gratuite. Mai târziu, când ajung să urle, să latre, să «sape» la uşi se impune dresajul. Sunt anumite programe de dresaj care durează două luni şi constă în jur de 200 de euro. Desajul poate începe la orice vârstă însă presupune şi o schimbare de atitudine a stăpânului”, mai spune Vlad Popescu.

Cât „de legal” este să creşti un câine la bloc?

La nivel naţional nu există o reglementare strictă a acestui domeniu. Doar o hotărâre din 2003 privind normele metodologice pentru organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari aduce în discuţie această chestiune, la Capitolul 4: „Proprietarii care deţin animale în apartament sau în spaţiul cu altă destinaţie decât cea de locuinţă nu pot lăsa în libertate ori fără supraveghere animalele care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”. Totuşi, acelaşi act normativ, la capitolul “Adunarea generală a Asociaţiei de Proprietari” lăsa totul la latitudinea majorităţii locuitorilor care trebuie să „adopte măsuri privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de deţinătorii de animale de casă din cadrul condominiului”. Tocmai din acest motiv, când administratorii sunt zeloşi, iubitorii de animale se pot trezi cu patrupedul trecut la întreţinere. „Nu poate nimeni să oprească un proprietar să-şi crească câinele la bloc. Câinii nu sunt persoane şi nu pot fi trecuţi la întreţinere. Dacă se ajunge la stricăciuni atunci asociaţia se îndreaptă împotriva lui. În momentul în care se încalcă bunul simţ atunci intervin sancţiunile. Spre exemplu, în caz de gălăgie, putem să sunăm la poliţie”, spune pentru B365.ro preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Proprietari din România, Radu Opaina.

Lătratu-i pe bani

În acest caz sancţiunile sunt destul de mari. Spre exemplu în Sectorul 1, prima administraţie din ţară care a înfiinţat, la începutul anului 2008, Serviciul Poliţia Animalelor, amenzile au fost stabilite de Consiliul Local. Actul normativ nr. 131/2008 reglementează modul de deţinere al animalelor de companie de către proprietari şi prevede, între altele, că posesorii de animale pot fi sancţionaţi contravenţional pentru poluare fonică, cu amenzi cuprinse între 200-800 lei. Până în prezent, Serviciul Poliţia Animalelor a aplicat 94 de amenzi doar pentru poluarea fonică provocată de animalele de companie.

În restul sectoarelor însă se aplică legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Proprietarii de câini, dacă sunt reclamaţi de vecinii lor din cauza lătratului, risca amenzi ceva mai mari: de la 200 de lei la 1000 de lei pentru producerea de zgomote pe timp de zi şi de la 500 de lei la 1000 de lei pentru producerea de zgomote în intervalul orar 22:00 – 8:00.

În alte oraşe din ţară creşterea animalelor de companie este ceva mai restrictivă. În Braşov, spre exemplu, „cetăţenii care locuiesc în blocuri cu apartamente, pot creşte şi întreţine câini şi pisici, numai cu acordul scris al tuturor celorlalţi locatari sau proprietari de pe scara blocului, (semnat şi ştampilat de preşedintele asociaţiei de proprietari sau locatari) […] în momentul cererii acordului scris, deţinătorul este obligat să prezinte colocatarilor carnetul de sănătate al animalului”, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local.

Cookies