Crește numărul țărilor care au suspendat vaccinul AstraZeneca

11 mart. 2021
217 Afișari
Crește numărul țărilor care au suspendat vaccinul AstraZeneca

Mai multe țări au suspendat vaccinul AstraZeneca din cauza reacțiilor adverse. În acest moment sunt nouă țări din Europa care au stopat vaccinarea cu serul de la Oxford.

Italia este ultima țară care a anunțat că suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca, din cauza efectelor adverse. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

Eșantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

O măsură similară au luat recent și Danemearca sau Austria.

O asistentă medicală austriacă, în vârstă de 49 de ani, a murit după vaccinarea cu AstraZeneca, iar un danez a murit tot după vaccinarea cu același ser.

Ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter:

„Autoritățile din domeniul sănătății au suspendat, din cauza măsurilor de precauție, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. Trebuie să acționăm repede și să investigăm temeinic.”

În total sunt 9 țări care au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

Luni după-amiază, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca. Până acum serul era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.

Cookies