Cresc pensiile în România de la 1 ianuarie 2022. Vestea așteptată de milioane de pensionari a venit. Cât este majorarea

31 oct. 2021
3370 afișări
Cresc pensiile în România de la 1 ianuarie 2022. Vestea așteptată de milioane de pensionari a venit. Cât este majorarea
Cresc pensiile în România de la 1 ianuarie 2022. Vestea așteptată de milioane de pensionari a venit. Cât este majorarea

Vești bune pentru vreo cinci milioane de români, după ce ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensiile cresc în România de la 1 ianuarie 2022. Vestea așteptată de milioane de pensionari a venit în weekend. Totuși, creșterea este de doar 7%, fiind vorba practic de o indexare.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a vorbit sâmbătă seara la România TV despre cum pensiile cresc de la 1 ianuarie 2022. Practic, este vorba de o indexare, însă șeful de la Muncă spune că vrea rezolvarea inechităților din sistemul de pensii, chiar dacă acest lucru nu se poate face peste noapte. Astfel, ar fi vorba de o creștere de cel puțin 7%.

„Noi plecăm de la 7% până la un procent mai mare în funcție de bugetul pe care îl vom avea, de investiții. În funcție de acestea vom anunța procentul cu care vom crește pensiile.

Pe noua lege pe care o vom elabora trebuie să rețineți că pensiile mai mici vor crește mai mult și pensiile mari vor crește cu mai puțin pentru că doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități și să reducem decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare”, a spus ministrul Muncii la România TV.

Cresc pensiile în România, anunță Raluca Turcan toți pensionarii

Măsura de indexare a pensiilor va fi luată începând cu data de 1 ianuarie 2022. Prin acest mod se dorește limitarea scăderii puterii de cumpărare a românilor aflați la pensie.

”De la 1 ianuarie 2022 pensiile vor fi indexate pentru că politica pe care o avem în momentul de față merge pe două paliere. Unu, pe politică pe termen scurt și aici, în această perioadă dificilă, cei care sunt afectați de creșterile de prețuri, de puterea de cumpărare, să beneficieze de o majorare a pensiilor”, a mai transmis Raluca Turcan.

De asemenea, se dore;te reducerea inechităților din sistemul de pensii, însă acest lucru nu se poate face peste noapte.

„În același timp, pe termen mediu și lung am început deja marele proces de reformă despre care s-a tot vorbit și pentru care nu s-a făcut mare lucru și anume, să reducem inechitățile din sistemul public de pensii, să creștem pensia medie în România și în același timp să legăm pensiile de contributivitate. Am început deja să facem lucrul acesta. Ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani nu poți să ceri nimănui să facă în câteva luni. Este antisocial ca în România anului 2021, dosarele de pensii în România să stea unul peste altul în casele de pensii și în mare parte din procedurile din casele județene de pensii să se desfășoare la un nivel rudimentar. Ca atare am început procesul de digitalizare”, a mai spus ministrul Muncii.

Cookies