Cresc amenzile pentru arderile ilegale, una dintre marile cauze ale poluării din București

17 mart. 2022
269 Afișari
Cresc amenzile pentru arderile ilegale, una dintre marile cauze ale poluării din București
Cresc amenzile pentru arderile ilegale, una dintre marile cauze ale poluării din București | Sursă foto: Agerpres

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a anunțat astăzi, 17 martie 2022, că amenzile aplicate celor ce vor arde ilegal vegetația și miriștii vor fi majorate.

Cresc amenzile pentru arderile ilegale de vegetație și miriști

Arderile ilegale, fie ele de vegetație sau de deșeuri, sunt una dintre cele mai mari cauze ale poluării atât în București, cât și în restul țării.

Cu toate că au fost efectuate controale regulate de către Garda de Mediu, arderile de vegetație rămân încă o practică zilnică în anumite zone ale țării. În încercarea de a pune capăt acestui comportament iresponsabil al oamenilor, a fost propusă majorarea amenzilor contravenționale. Tánczos Barna a semnat astăzi, 17 martie 2022, proiectul de ordonanței de urgență și a declarat că spera ca aceasta să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști.” declară ministrul Mediului.

La ce sume ajung noile amenzi

Arderile necontrolate reprezintă un factor de poluare care afectează în mod direct sănătatea oamenilor. Pe lângă asta, au un efect negativ și asupra solului. Astfel că, a fost decisă majorarea amenzilor pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase. Noile cuantumuri ar putea fi următoarele:

  • Pentru persoanele fizice: între 7.500 și 15.000 de lei,
  • Pentru persoanele juridice: între 50.000 și 100.000 de lei.

Bucureștiul este unul din cele mai poluate orașe din România. Acest lucru este influențat atât de numărul mare le locuitori și de mașini din Capitală, cât și de arderile de deșeuri sau de vegetație ce au loc în zonele de periferie. În data de 23 februarie mai mult de 100 de polițiști, reprezentanți ai Gărzii de Mediu au descins în satul Sintești. Acest loc este considerat un „hotspot” al arderilor ilegale de deșeuri.

Cookies