Creaţia literară într-o lume în criză. Scriitori în dialog. Faţă-n faţă: Rafael Argullol şi Corin Braga

de:
01 nov. 2011
2 afișări
Creaţia literară într-o lume în criză. Scriitori în dialog. Faţă-n faţă: Rafael Argullol şi Corin Braga

Instituto Cervantes din Bucureşti în colaborare cu Institutul Cultural Român organizează masa rotundă „Creaţia literară într-o lume în criză. Scriitori în dialog. Faţă-n faţă: Rafael Argullol şi Corin Braga“. Cei doi eseişti importanţi din Spania şi România se întâlnesc la Bucureşti pentru a vorbi despre temele fierbinţi ale zilelor noastre, filtrate prin literatură, studii culturale, estetică şi istoria ideilor.

Rafael Argullol Murgadas (n.1949, Barcelona), prozator, poet şi eseist, autor a 25 de volume în genuri diferite, este profesor de Estetică şi Teoria Artelor la Universitatea Pompeu Fabra. În perioada 2002-2008 a fost director al Institutului Universitar de Cultură de la aceeaşi universitate.

A studiat Filozofie, Medicină, Economie şi Știinţele Informaţiei la Universitatea din Barcelona, a urmat cursuri la Universitatea din Roma, la Warburg Institute din Londra şi Université Libre de Bruxelles, luându-şi doctoratul în Filozofie (în 1979) în oraşul său natal. A predat la numeroase universităţi europene şi americane şi a susţinut conferinţe în oraşe din Europa, America şi Asia. În bogata sa activitate publicistică a îmbinat constant experienţa de călător cu estetica literară. A contribuit la diferite proiecte teatrale şi cinematografice. A obţinut Premiul Nadal pentru romanul La razón del mal (1993), Premiul de Eseu al Fondului pentru Cultură Economică – cu Una educación sensorial (2002), şi premiile Cálamo (2010) şi Ciudad de Barcelona (2010), pentru Visión desde el fondo del mar. În română i-a fost tradus volumul de eseuri Sfârşitul lumii ca operă de artă: o poveste occidentală, la Editura Univers (1999).

Corin Braga (n.1961, Baia Mare) este profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă literatură comparată, director al Centrului Phantasma pentru Studiul Imaginarului şi al publicaţiei academice Caietele Echinox. Este membru al Asociaţiei Române de Literatură Generală şi Comparată, al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN-Clubului român. Este autorul a 12 volume de proză şi studii literare, publicate în ţară şi străinătate, printre care Noctambulii (1992), De la arhetip la anarhetip (2006), La quête manquée de l’Avalon occidentale. Le Paradis interdit au Moyen Age – 2 (2006), Concepte şi metode în cercetarea imaginarului (2007).

Accesul publicului este liber. Se asigură traducere simultană.

Cookies