Creștere puternică a EURO față de leu, aproape de maximul anului

de:
20 iun. 2013
0 Afișari
Creștere puternică a EURO față de leu, aproape de maximul anului

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă în creştere cu 3,48 bani, la 4,5340 lei/euro, după ce Fed a anunţat că va reduce progresiv programul de stimulare economică, cotaţia reprezentând cea mai apropiată rata de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie.

Leul s-a depreciat accentuat şi la începutul lunii iunie, iar pe 7 iunie banca centrală a publicat o rată de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012, informează Realitatea.

La data menţionată, leul s-a depreciat pe fondul renunţării investitorilor străini la obligaţiunile denominate în monedele regionale şi, implicit, la cele în lei, pe fondul îngrijorărilor că Fed ar putea reduce programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării economiei.

Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de 3,4375 lei/dolar, în creştere puternică, cu 7,73 bani.

În acelaşi timp, rata de schimb pentru francul elveţian a urcat la 3,6738 lei/franc, de la 3,6496 lei/franc în sesiunea precedentă.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

„Dată fiind lipsa de reacţie a băncii centrale în faţa recentului episod similar de depreciere a leului, credem că BNR va ramâne probabil şi de aceasta dată în afara pieţei, mai ales fiindcădeprecierea este cauzată de factori externi. În aceste condiţii, renunţăm la prognoza pozitivă asupra leului vizând viitorul apropiat, însă mişcările ample de slăbire a leului, care au depăşit pe cele ale monedelor regionale, sugerează că potenţialul pentru episoade ulterioare de depreciere bruscă este limitat”, arată un raport emis joi dimineaţă de ING Bank.

Cookies