Cravașa lui Emil Rebreanu, expusă la Muzeul de Istorie

de:
20 mai 2015
0 Afișari
Cravașa lui Emil Rebreanu, expusă la Muzeul de Istorie

În luna mai, MNIR expune, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii”, un obiect încărcat de semnificație: Cravașa sublocotenentului Emil Rebreanu. Exponatul are o istorie emoționantă, ce rezonează cu destinul dramatic al posesorului. Cravașa a fost oferită muzeului de către Emilia Cofariu-Dumbreanu, ai cărei părinți o primiseră, ca dar de botez, de la Emil Rebreanu, cu puțin timp înainte de tragicul său sfârșit. Dedesubturile poveștii vor fi dezvăluite în cadrul micro-expoziției de la MNIR.

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc vineri, 22 mai 2015, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.

„Evenimentul ne oferă prilejul reîntâlnirii cu un personaj interesant al istoriei – Emil Rebreanu. Publicul va avea ocazia să (re)descopere amănunte legate de familia eroului, de viața acestuia înainte și în timpul Primului Război Mondial sau de împrejurările execuției sale din ziua de 14 mai 1917. Celebritatea lui Emil Rebreanu a fost sporită, desigur, de romanul „Pădurea Spânzuraților”, scris de fratele său Liviu Rebreanu. Expoziția va dezvălui publicului și aspecte ale genezei romanului, dar și contribuția lui Emil la acest lucru”, anunţă organizatorii, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

„Subiectul Pădurii Spânzuraților, o construcție cerebrală la început, s-a umanizat numai când a intervenit contactul cu viața reală și cu pământul. Fără de tragedia fratelui meu, Pădurea Spânzuraților n-ar fi ieșit deloc sau ar fi avut o înfățișare anemică, livrească, precum au toate cărțile ticluite din cap, la birou, lipsite de seva vie și înviorătoare pe care numai experiența vieții o zămislește în sufletul creatorului…”, declara Liviu Rebreanu, în Jurnal.

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 22 mai -15 iunie 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00.

Cookies