Crăciunul poate deveni extenuant dacă ești bombardat cu colinde. Cum să evitați fenomenul “Christmas Creep”. “Leru-i ler” prematur afectează grav sănătatea mintală

23 dec. 2020
944 Afișari
Crăciunul poate deveni extenuant dacă ești bombardat cu colinde. Cum să evitați fenomenul “Christmas Creep”. “Leru-i ler” prematur afectează grav sănătatea mintală

Imaginați-vă că lucrați într-un supermarket. Opt ore plus ore suplimentare că sunt sărbători și este full de clienți. Imaginați-vă că aranjați conservele pe rafturi, puneți dulciurile mai la vedere, împachetați cârnații. În fine, faceți tot ce trebuie făcut cu șeful de tură deasupra capului care va supraveghează să fiți eficient. În tot acest timp, veți auzi în boxele magazinului colinde. Colinde de Hrușcă, coruri din Maramureș, Grigore Leșe, de toate. Pentru că în mall-uri se dă drumul la această coloană sonoră de sezon, încă de la 1 decembrie. Nu e prea mult? Ba da. Nu e prea devreme? Ba da. Nu e înnebunitor de repetitiv? Ba da. Ce riscă sănătatea voastră mintală dacă ascultați colinde prea multe și prea devreme, citiți mai jos.

Studiile de psihologie arată că, dacă ascultăm colinde cu „Leru-i ler” prea devreme și în cantități industriale, riscăm să intrăm în depresie și anxietate, în loc să ne relaxăm și să ne lăsăm pătrunși de spiritul sărbătorilor de iarnă. Fenomenul a fost studiat de psihologii americani și se numește “Christmas Creep”.

În magazinele americane, primele acorduri de muzică de Crăciun încep să se audă încă din ziua 22 octombrie. Spre groaza angajaților din retail care trebuie să depună energie psihică suplimentară ca să nu audă boxele. Colindele premature vin imediat după Halloween, după Thanksgiving și pot să scoată oamenii din minți. Mai precis spus, specialiștii în marketing împing Crăciunul imediat după Halloween ca să crească vânzările. Melodiile cu clopoței se insinuează în viața noastră, înainte de vreme, fie că trecem printr-un magazin, fie că suntem angajați acolo și obligați să le ascultăm până simțim tortură sonoră în toată splendoarea ei.

Tic-tac, tic-tac… Bomba cu ceas din colinde

Colindele premature declanșează în mintea noastră un ceas, o numărătoare inversă, devin iritante și o mare sursă de stres. În creierul nostru apar noi și noi cerințe, de li se mai zice și provocări. Auuu, trebuie să iau cadouri, aoleo, trebuie să fac cumpărături impulsive, aoleo, câți oameni am pe lista de cadouri, câți bani, ce fac de sărbători, ce am de făcut? Vai, am atât de multe de făcut și atât de multă lume de mulțumit. Cum fac să am concediu cât mai mult, cu ce rude mă văd, cum să mă împart.

De aceea, fiți atenți dacă vă duceți în mall, nu stați prea mult ca să nu simțiți o ușoară migrenă, fără să știți ce a provocat-o. În rest, rămâne cum am stabilit și cum zice și Hrușcă:”S-o certat mama și tata/ Di ce s-o crăpat covata?/”. Chiar așa, di ce s-a crăpat covata? Și, di ce s-o certa mama cu tata? Leru-i ler!

Cookies