“Crăciunul e bucuria de a bucura oameni”. Preotul cool și biserica din Centrul Vechi de pe Instagram, Youtube și Facebook

25 dec. 2021
832 afișări
“Crăciunul e bucuria de a bucura oameni”. Preotul cool și biserica din Centrul Vechi de pe Instagram, Youtube și Facebook
“Crăciunul e bucuria de a bucura oameni”. Preotul cool și biserica din Centrul Vechi de pe Instagram, Youtube și Facebook

“Faptele vorbesc pentru noi” spune Mihai Gojgar, un preot tânăr care slujește la Biserica “Sfântul Dimitrie Poștă - de Jurământ” din București. Biserica are canal de Youtube, Facebook și Instagram și peste 100 de voluntari care în preajma Crăciunului au intrat cu daruri în casele a 50 de bucureșteni, în special bătrâni care nu se pot deplasa. Colinde și fapte bune,”pune sufletul tău lângă sufletele noastre”. Mai jos povestea unui preot care a reușit să strângă în jurul său o comunitate de tineri, cu ajutorul căreia oferă servicii de asistență la domiciliu bătrânilor singuri sau a celor afectați de pandemia de Covid-19.

În preajma Crăciunului l-am întâlnit pe preotul paroh Mihai Gojgar în timp ce se pregătea pentru un concert de colinde dedicat tuturor celor care și-au făcut “abonament la fapte bune”. Cameramanii erau gata să transmită concertul pe canalul de youtube al bisericii. Părintele Mihai Gojgar (despre care am mai scris aici) era însă stresat. O doamna a venit să-i spună că un bătrân care are nevoie de analize nu este primit în niciun spital din București.

preot, mihai, gojgar
Preotul Mihai Gojgar slujeste de 12 ani la Biserica Sfintul Dumitru Postă de Juramint din Centrul Vechi, din Bucuresti. Foto credit facebok Asociatia Umnitara Tadeu.

Omul acesta este un om al străzii care nu are locuință, n-are nimic; n-a fost primit în niciun spital pentru analize”

Preot Mihai Gojgar: “Acesta e un caz disparat care a apărut recent, nu era programat, nu era pe listele noastre. Omul acesta este un om al străzii care nu are locuință, nu are nimic și ne-am oferit să-l transportăm dintr-o zonă îndepărtată a țării și să-l aducem în București. I-am plătit transportul, hotelul, totul ca să poată beneficia de analize. Dar se pare că nu este primit acum”.

colinde, in, biserica
În preajma Crăciunului l-am întâlnit pe preotul paroh Mihai Gojgar în timp ce se pregătea pentru un concert de colinde dedicat tuturor celor care și-au făcut “abonament la fapte bune”. Foto credit facebok Asociatia Umnitara Tadeu.

Avem în pregătire masa de Crăciun pentru 50 de persoane; le luăm carne de porc, brânză, ouă, cozonac, vin, ciocolată”

B365: Vă pregătiți pentru un concert de colinde pe care o să-l transmiteți pe canalul de youtube al bisericii. Biserica dumneavoastră chiar trăiește în timpuri moderne.

Preot Mihai Gojgar: “ Da, ati venit la un concert de colinde dedicat celor care ne-au sprijinit în ultimul an, dar este dedicat și mediului on line, prezentăm on line concertul pe canalul nostru de youtube și pe alte rețele de socializare. Cum va fi concertul? Va cânta Corul Dimitrios, corul parohiei noastre, format din tineri absolvenți sau din studenți la teologie, la asistență socială, informatică, din domenii diverse pentru că nu sunt doar teologi. Va cânta și Corala bărbătească, foarte cunoscută la nivel național, “Te deum Laudamus”. În perioada aceasta am ajuns cu darurile de Moș Nicolae și Moș Crăciun la 30 de copii foarte amărâți din București care își doreau și ei mici bucurii. Avem în pregătire masa de Crăciun pentru 50 de persoane. O să le ducem produsele înainte de Crăciun ca să aibă măcar un strop de bucurie la masa de Crăciun. O să le luăm carne de porc, de pui, brânză, ouă, cozonac, vin, dulciuri, ciocolată”.

batrina, ajutor, biserica
„O să le ducem produsele înainte de Crăciun ca să aibă măcar un strop de bucurie la masa de Crăciun. O să le luăm carne de porc, de pui, brânză, ouă, cozonac, vin, dulciuri, ciocolată”., Foto credit Asociatia Umanitară Tadeu, facebook.

Prin unitatea de îngrijire la domiciliu, acreditată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Asociația Umanitară Tadeu oferă sprijin pentru persoanele care au peste 65 de ani. Ce fac voluntarii, mai exact? Ofera ajutor pentru prepararea hranei, pentru îngrijire personală, deplasări la medic, la biserică sau plimbări în aer liber. Pe scurt, ofera ocrotire și siguranță.

Invităm enoriașii să facă parastasele la noi, îi invităm mai ales pe cei care se plâng de faptul că nu știu unde să dea de pomană”

B365: Cum îi găsiți pe cei sărmani, cum îi selectați?

Preot Mihai Gojgar: “Avem asistații noștri într-o evidență, sunt batrânii care primesc în fiecare sâmbătă o masă caldă și produse neperisabile. În fiecare sâmbătă invităm enoriașii să facă parastasele la noi, îi invităm mai ales pe cei care se plâng de faptul că nu știu unde să dea de pomană. Ei bine, pachetele pe care le aduc la biserică, noi le ducem acestor persoane defavorizate care primesc o masă sau produse neperisabile”.

glob, pictat
De Craciun copiii enoriasilor au pictata globulete pe care le-au vindut. Cu banii obtinuti, Preotul Gojgar a cumparat alimente pentru masa de Craciun a celor sarmani.

B365: Ce înseamnă în faptă “Pune sufletul tău lângă sufletul nostru”?

Preot Mihai Gojgar: “Biserica Sfântul “Dumitru Poștă – de Legământ” lucrează împreună cu Asociația Umanitară Tadeu, o asociație creată de fiii parohiei cu scopul de a merge în zonele în care biserica poate că nu reușește să ajungă. Ei au găsit metode mai bune, mai variate care să ofere un mesaj ușor de primit. În ultimii patru ani, de când există această împletire a eforturilor, nu exagerez când spun că mii și mii de oameni au primit binecuvântare prin faptele bune pe care oamenii le-au făcut pentru alți oameni”.

“Biserica Sfântul “Dumitru Poștă – de Legământ” lucrează împreună cu Asociația Umanitară Tadeu, o asociație creată de fiii parohiei cu scopul de a merge în zonele în care biserica poate că nu reușește să ajungă”. Foto credit Facebook Asociatia Umanitara Tadeu.

Avem un abonament la fapte bune. Lunar, onoriasii donează un mică sumă de bani. Faptul că știm că ne putem baza pe această sumă ne ajută să construim un buget”

Preot Mihai Gojgar : “Noi avem câteva ținte anuale, câteva programe, bunăoară cele de vară și de toamnă, târgurile care reușesc să genereze fonduri prin care ajutăm sute de copii. Anul acesta am reușit să echipăm pentru școală 400 de copii din patru județe. Ghiozdanele au fost duse, voluntarii noștri au simțit bucuria de a fi aproape de niște comunități foarte îndepărtate de București. Este ceva îmbogățitor”.

Din cauza pandemiei, anul acesta donațiile din partea unor firme au fost mai rare”

Preot Mihai Gojgar: “Avem pe de-o parte târgurile caritabile care au recurență de aproape două luni, și pe lângă ele avem donațiile unor enoriași care s-au abonat lunar la fapte bune, așa se numește “abonament la fapte bune”. Lunar donează o sumă de bani, de 50 de lei, 100 de lei. Faptul că noi știm că ne putem baza pe o anumită suma, cât ar fi ea de mică, ne ajută să construim un buget. Apoi avem mai rar sponsorizări din partea unor firme, mai rar că au fost situațiile acestea dificile legate de pandemia de Covid-19”.

colinde, preoti, biserica
“O să vă spun un citat din Sfântul Ioan Gură de Aur: “Iubirea este bucuria de a bucura alți oameni.”

B365: Ce vă bucură în perioada aceasta?

Preot Mihai Gojgar: “O să vă spun un citat din Sfântul Ioan Gură de Aur: “Iubirea este bucuria de a bucura alți oameni.” Asta mă bucură pe mine și pe cei care sunt alături de mine, pe cei care sunt forța comunității noastre. Oameni simpli, oameni nevăzuți. Dumneavoastră îmi luați interviu mie acum, dar în spatele meu sunt o sută de oameni, poate și mai mulți. Sunt oameni din middle class cu studii superioare cu media de vârstă undeva la 35-40 de ani. Orășeni cu posibilități financiare medii și cu mare disponibilitate sufletească. Cred că sunt mulți bucureșteni cu disponibilitate sufletească, dar care nu au găsit încă o portiță prin care să-și exprime această iubire și dorință de a face bine”.

Am strâns 20.000 de lei pentru o fetiță bolnavă la târgul de mărțișoare făcute de enoriași”

B365.ro: Vă amintiți un caz deosebit?

Preot Mihai Gojgar: “Îmi aduc aminte de Rita, o fetiță care avea grave probleme de creștere și, în urma unei colecte realizată în urma târgului de mărțișoare, am reușit să strângem o sumă de bani, spre 20.000 de lei, care i-au permis să urmeze niște tratamente care să-i normalizeze creșterea”.

turta, dulce
Turtă dulce făcuta de enoriasi ca sa stringa bani pentru masa de Craciun a celor batrini.
Cel mai important lucru în această perioadă este să păstrăm ceea ce a fost afectat cel mai mult în ultimii doi ani: unitatea noastră”

B365: Un gând de Crăciun?

Preot Mihai Gojgar: “ Cel mai important lucru în această perioadă este să păstrăm și să ameliorăm ceea ce a fost afectat cel mai mult în ultimii doi ani de pandemie, de Covid-19. A fost afectată unitatea în primul rând, solidaritatea, grija pentru celălalt. Ar trebui să ne rugăm pentru unitatea dintre noi. Să lăsăm faptele să vorbească pentru noi, nu vorbele”.

biserica, sfintul dumitru, posta, centrul, vechi
„Cum este să slujiți în cea mai veche biserică din Centrul Vechi? Preot Mihai Gojgar: “Este o provocare”, foto Antoaneta Dohotariu.

B3565: Cum este să slujiți în cea mai veche biserică din Centrul Vechi?

Preot Mihai Gojgar: “Este o provocare, mai ales în perioada verii când terasele sunt pline și oamenii nu se feresc să ridice tonul, să vorbească într-un fel. Muzica este la un nivel mult prea ridicat, nu se păstrează distanța de o sută de metri față de un monument istoric, cum este biserica noastră. Ne trezim cu tot felul de obiecte în curtea bisericii. Dar dincolo de asta, dacă Dumnezeu a rânduit să slujim aici, o fi și aceasta o misiune. Poate că în drumul spre terase, spre bere, spre distracție, omul își aduce aminte de Dumnezeu și, cine știe, își schimbă puțin gândul, fapta”.

„In perioada verii când terasele sunt pline și oamenii nu se feresc să ridice tonul, să vorbească într-un fel. Muzica este la un nivel mult prea ridicat, nu se păstrează distanța de o sută de metri față de un monument istoric”.
Cookies