În perioada sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat o evaluare detaliată a cozonacilor comercializați în magazine.
Peste 20 de sortimente au fost analizate pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și siguranță.
S-au identificat multiple nereguli care pot afecta sănătatea consumatorilor.
Bucureștenii și nu numai au fost informați despre neregulile cozonaciilor. Anunțul a fost făcut de Piedone, prin intermediul unei postări pe pagina lui de Facebook.
Printre problemele semnalate se numără utilizarea unui număr impresionant de aditivi, unele produse conținând până la 21 de E-uri.
De asemenea, cei de la ANPC au atras atenția asupra etichetării înșelătoare. Ingrediente de bază, precum nucă, rahat, stafide, cacao sau mac trebuie regăsite în lista de ingrediente și ponderea/cantitatea lor în produsul finit.
Totodată, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se precizează și în cazul în care ingredientele menționate se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică.
În orice circumstanță, consumatorul trebuie să i se furnizeze informații într-un mod complet și precis pentru a face o alegere în cunoștință de cauză. Menționarea alergenilor în lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puși în evidență printr-un set de caracteristici grafice care îi diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond. În mai multe cazuri, deși declarația nutrițională este prezentă, nu respectă ordinea obligatorie a nutrienților conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce privește poziționarea fibrelor, a explicat Cristian Popescu Piedone.
Pentru a preveni eventualele riscuri, ANPC recomandă citirea cu atenție a etichetelor.
Sfaturile oferite de ANPC: