Cozonacii la control! ANPC a analizat peste 20 de sortimente, vândute în marile magazine din București și din țară. Piedone are sfaturi pentru clienți

17 apr. 2025
421 afișări
Cozonacii la control! ANPC a analizat peste 20 de sortimente, vândute în marile magazine din București și din țară. Piedone are sfaturi pentru clienți
Cozonacii la control! ANPC a analizat peste 20 de sortimente, vândute în marile magazine din București și din țară. Piedone are sfaturi pentru clienți / Sursa foto: Cristian Popescu Piedone / Facebook

În perioada sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat o evaluare detaliată a cozonacilor comercializați în magazine.

Peste 20 de sortimente au fost analizate pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și siguranță.

S-au identificat multiple nereguli care pot afecta sănătatea consumatorilor.

ANPC descoperă aditivi excesivi și etichetare înșelătoare la cozonaci

Bucureștenii și nu numai au fost informați despre neregulile cozonaciilor. Anunțul a fost făcut de Piedone, prin intermediul unei postări pe pagina lui de Facebook.

Printre problemele semnalate se numără utilizarea unui număr impresionant de aditivi, unele produse conținând până la 21 de E-uri.

De asemenea, cei de la ANPC au atras atenția asupra etichetării înșelătoare. Ingrediente de bază, precum nucă, rahat, stafide, cacao sau mac trebuie regăsite în lista de ingrediente și ponderea/cantitatea lor în produsul finit.

Totodată, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se precizează și în cazul în care ingredientele menționate se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică.

În orice circumstanță, consumatorul trebuie să i se furnizeze informații într-un mod complet și precis pentru a face o alegere în cunoștință de cauză. Menționarea alergenilor în lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puși în evidență printr-un set de caracteristici grafice care îi diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond. În mai multe cazuri, deși declarația nutrițională este prezentă, nu respectă ordinea obligatorie a nutrienților conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce privește poziționarea fibrelor, a explicat Cristian Popescu Piedone.

Sursa foto: Cristian Popescu Piedone / Facebook
Sursa foto: Cristian Popescu Piedone / Facebook
Sursa foto: Cristian Popescu Piedone / Facebook
Sursa foto: Cristian Popescu Piedone / Facebook

Sfaturi de la ANPC pentru a cumpăra cozonaci buni 

Pentru a preveni eventualele riscuri, ANPC recomandă citirea cu atenție a etichetelor.

Sfaturile oferite de ANPC:

  • Cititi cu atentie eticheta de produs, aceasta ar trebui sa va ofere toate informatiile pe care le doriti si de care aveti nevoie pentru a lua decizia achizitionarii;
  • Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
  • Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
  • Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
  • Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice;
  • Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.

 

Te-ar mai putea interesa:

Cookies