Numai mâine nu-i poimâine și vine Crăciunul. Alergătură, du-te colo, du-te dincolo, cumpără cadouri, fii zen în trafic, ia brad, cară brad, împodobește brad, și așa mai departe. Și totuși, eu de unde cumpăr / comand cozonaci de Crăciun anul ăsta?
Dacă și pe tine te frământă întrebarea asta, te ajut eu cu o listă destul de cuprinzătoare a cofetăriilor, brutăriilor și patiseriilor (on line și offline) bucureștene de unde poți achiziționa cozonaci dolofani și delicioși pentru Crăciun. Multe patiserii oferă și babka (cozonac evreiesc), împletit, absolut savuros, dacă e făcut cum trebuie.
Ești genul care-și face singur/singură cozonacii? Respect. Totuși, poți lua în considerare și alte surse de cozonaci pentru sărbători. Evită depresia cozonacilor ratați. Dacă ți se întâmplă să dai chix, ia aminte că rețeta bunicii nu e desăvârșită. Doar te-ai obișnuit tu cu ea. Uneori, e mai bine să te bazezi pe profesioniști. Iar oamenii de mai jos chiar știu ce fac. Crede-mă.
Înainte de lista cu furnizorii de cozonaci, am fost puțin prin cartier și am luat la pozat, degustat și savurat cozonaci și babka din 3 locuri diferite: Brutăria Miez, Patiseria Ohlala și cofetăria online BaKings. Le luăm pe rând, să vedem cum arată fiecare cozonac și babka în parte, cât de bine se prezintă, formă, culoare, umplutură și, bineînțeles, cât costă. Dacă te inspiră sau îți face vreunul cu ochiul, știi ce ai de făcut.
Un cozonac care plesnește de umplutură. Foarte bine crescut. Îndesat din plin cu multă cremă de nucă și cacao, cozonacul de la brutăria artizanală Miez, din Amzei, oferă 1 kilogram (cântărit cu mânuțele mele) de sărbătoare pe bază de aluat pufos, bine aerat, o coajă subțire, ca să ajungi mai repede la miez și multă, multă umplutură. Pe măsură ce tai din el, felie după felie, parcă e din ce în ce mai multă cremă. 90 de lei/1kg. Contact Miez, aici.
De Sărbători, patiseria Ohlala plămădește o babka de-ți lasă gura apă. Un fel de cozonac mai învârtit, mai fistichiu, făcut după gusturile lor fine franțuzești, cu cremă delicioasă de gianduia și alune de pădure. Totul executat în laboratorul propriu din Piața Amzei. O babka prezentabilă, delicioasă, fină și aromată. Cu siguranță un punct de atracție pe orice masă de Crăciun. 80 lei/800 – 900 g. Contact Ohlala, aici.
Cântărind un kilogram și vreo 200 de grame, BaKings mizează anul ăsta pe un un dolofan doldora de umplutură cu nucă, caco și rahat de portocale, însiropat cu sirop de Cointreau și Stroh. Aluatul e dospit la rece peste noapte și apoi și la cald. Are coniac, coajă de portocală, portocală confiata si stafide inmuiate in alcool. Deasupra domină o glazură tot cu Cointreau și Stroh, dar nu te gândi că te-mbeți din el. Nu. După coacere rămân doar aromele, așa că e safe și pentru copii. 90 de lei costă dolofanul ăsta de la BaKings. Al meu a avut 1kg și 200. Cozonacii sunt cu ridicare personală, direct din laborator, Strada Ilarie Chendi Nr 28. Contact BaKings, aici.
Cofetaria Maria & Cofetaria Constance
Și lista poate continua. Dacă știi și tu o cofetărie, patiserie, brutărie sau un atelier de dulciuri care pregătește cozonaci de Crăciun, lasă un comentariu cu numele locației, ca să ne bucurăm cu toții.
CozoFest fericit!
PS: Pentru locuri cu mâncare mișto de prin București, vezi celelalte articole scrie de mine.