FIT CITY

Cozi kilometrice la donat sânge după apelul făcut de Ministerul Sănătății

„Zilele acestea, mai ales azi (vineri, n.r.) au fost cozi kilometrice. Am avut de trei ori mai mulţi donatori decât în zile obişnuite. Este foarte bine, dar avem nevoie de donatori contanţi, pentru că sunt spitale care consumă tone de sânge şi mă refer numai la Bucureşti”, a spus Andrei Rosin pentru Mediafax. 

Potrivit directorului, mai sunt spitale care încă reclamă lipsă de sânge. „Numai la Spitalul Fundeni sunt 30 de copii cu leucemie care necesită zilnic produse de sânge. Vorbesc numai de copii cu leucemie. Mai este Institutul inimii «C.C. Iliescu» – tone de sânge, la transplantul de ficat se suge sânge cum n-am pomenit. Apoi, spitalele Sf Ioan, Bagdasar, Floreasca, Colţea”, a arătat Rosin.

El a atras însă atenţia că, dacă ar veni toată populaţia Bucureştiului să doneze, nu ar avea unde, lăudând ideea ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu de a deschide două centre din toamnă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, joi, că va reînfiinţa centrele mari de donare din spitale, închise acum trei ani, începând cu Spitalul Fundeni, în septembrie, şi continuând cu Spitalul Universitar şi Bagdasar.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătăţii a făcut un apel către cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare. Donatorii de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, sa nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine), iar femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii şi cancer.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button