“COVID-panicard” vs “Coronavirus-Batman”. Ce e mai periculos decât coronavirusul: să trăiești în frică de moarte sau să te crezi invincibil?

de:
23 nov. 2020
37 Afișari
“COVID-panicard” vs “Coronavirus-Batman”. Ce e mai periculos decât coronavirusul: să trăiești în frică de moarte sau să te crezi invincibil?

„Din clipa în care am aflat că am COVID, nu am mai putut dormi. Anxietatea a invadat camera, au început coșmarurile, frica de moarte s-a strecurat în mine, iar disperarea m-a învins” (F.B., pacient infectat cu coronavirus)

Vorbim despre reacții extreme în situații de pericol, iar o pandemie chiar poate fi considerată o astfel de situație. Așadar, reacțiile extreme: panica devastatoare – care poate avea efecte mai grave decât boala în sine și “neînfricații”, cei care se simt invincibili și spun “Aia e, dacă iau virusul, îl iau! Să-l iau o dată.” Evident, și varianta asta e riscantă rău.

Când panica devine monstruoasă

Ca să nu speculăm, ne-am dus la specialist. Am vorbit cu psihoterapeuta Anda Păcurar despre reacțiile oamenilor la coronavirus – la ideea în sine și la boală, în egală măsură.

Cele mai puternice reacții le au persoanele cu istoric de anxietate sau ipohondrie

B365.ro:  Prin și peste ce le e cel mai greu oamenilor infectați să treacă? Din perspectiva reacțiilor, există tipologii?

Anda Păcurar, psihoterapeut:  Cel mai greu este când persoana își identifică un simptom specific infecției cu Covid-19. Pentru unii oameni, panica devine atunci chiar monstruoasă. Omul poate avea un atac de panică sau o noapte întreagă de panică și sufocare, poate fi paralizat de frică sau poate acționa. Când acționează, pleacă de la decizia de a fi util. Cum? În mai multe feluri: creează un document util familiei cu conturi, carduri etc sau își face testamentul. Alții reacționează periculos: se reped la tot felul de substanțe și/sau medicamente de care “au auzit” că fac bine , dar care le-au pus în pericol viața sau chiar le-au adus moarte. 

B365.ro: Pentru cine e cel mai greu?

Anda Păcurar, psihoterapeut:  Cele mai puternice reacții le au persoanele cu istoric de anxietate sau ipohondrie, ele trăiesc o stare cvasipermanentă de vigilență și panică ajungând la epuizare, depresie, reacții de furie sau alte reacții impulsive. În mod normal, oamenii aceștia nu ar trebui să vadă niciun buletin de știri, însă adesea sunt lipiți de televizor și monitorizează orice altă sursă de informare. Mai apoi propagă știrile cele mai rele către rude, prieteni etc.

Sincromul „Batman” în pandemia de coronavirus

De regulă cel mai greu le este oamenilor să trăiască frica de îmbolnăvire, momentul testării și așteptării rezultatului, momentul confirmării și eventual așteptarea acelor zile când simptomele se pot agrava. Altfel boala în sine nu este trăită dramatic. Bolnavul este atent și cooperant și ca să nu ajungă la spital.

B365.ro: Cum e cu, să-i zicem, “Sindromul Batman”?

Anda Păcurar, psihoterapeut: Cel mai dificil e cu cei care se cred invincibili sau sunt de felul lor salvatori și nu vor să abuzeze de resursele medicale (în cazul din urmă, exemplul cel mai grăitor e cel al ambulanțierului din Suceava, una dintre primele victime ale viruslui, care a preferat să nu se interneze pentru a nu ocupa un pat în acea perioadă critică și a murit acasă) Sau cazul medicului din Wuhan care a sesizat primul cât de periculos este virusul, dar a recunoscut într-un interviu online înainte de a muri că a fost neglijent și prea încrezător în capacitatea lui de a lupta cu boala. 

Sigur, nu e ca și cum un articol ca ăsta oferă o soluție în criza COVID. Doar spune că, în cazul în care trăim panica, nu suntem singurii care pățesc asta. Și nici singurii mai degrabă relaxați nu suntem.

Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, supervizor 

M.A., ECP Holder.  Practică psihoterapia în cadru privat și susține cursuri de formare. Este case manager pentru o clinică specializată în tratamentul adicțiilor în Elveția, este voluntar MagiCamp (coordonează BlueCamp – tabăra pentru copiii care au pierdut pe cineva drag) și voluntar la Telefonul Copilului (supervizor și formator pentru consilieri). Traduce cărți adresate specialiștilor și părinților. Studiază psihologia din 1996 și are stagii de pregatire efectuate în Irlanda, Germania, Olanda, Ungaria, Anglia, SUA, Slovacia. De asemenea, este psihoterapeut formator, suprevizor acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, Federatia Romana de Psihoterapie si Asociatia Europeana de Psihoterapie. Este instructor in cadrul  Institutului de  Psihologie si Psihoterapie Adleriana. Membru in Nord American Society of Adlerian Psychology. 

Cookies