COVID-GHID de sărbători. Cum să petrecem fără prea multe riscuri (Riscul de a ne îngrășa pare ultima grijă)

de:
14 dec. 2020
121 Afișari
COVID-GHID de sărbători. Cum să petrecem fără prea multe riscuri (Riscul de a ne îngrășa pare ultima grijă)

Sărbători de iarnă cu restricții de pandemie nu-s chiar cel mai frumos cadou de Crăciun. Sigur n-a pus nimeni pe lista Moșului "sarmale cu distanțare", "salată de boeuf" sub mască și dezinfectant sub brad. Dar, printr-un neplăcut concurs de împrejurări, fix sărbători de iarnă cu restricții de pandemie vom avea în 2020. Pentru cei mai precauți, atenți și vigilenți, am pus laolaltă recomandările unui faimos specialist în boli infecțioase din Franța. Altfel zi, COVID-GHID de sărbători. Notați sau salvați articolul ăsta undeva.

Pe scurt, recomandările sună cam așa: nu mai mult de 6 persoane la masă, o singură persoană la service, persoanele vulnerabile în capul mesei mesei… Specialistul în boli infecțioase Didier Lepelletier vorbește, pentru Ouest France, despre regulile care ar trebui respectate dacă primiți oaspeți de Crăciun și Anul Nou. Didier Lepelletier este specialist în boli infecțioase la CHU în Nantes și membru al Consiliului Superior pentru Sănătatea Publică. Ne dă sfaturi pentru a sărbători pentru ca riscul de îmbolnăvire de  Covid-19 să fie cât mai mic. 

Jean Castex a anunțat un maxim de 6 oaspeți pentru petrecerea de sfârșit de an. Ai de spus mai multe? 

„Nu îl voi contrazice pe primul ministru. Personal, în raportul pe care l-am făcut, am propus să ținem cont de mărimea casei. Fie că ai 6 oaspeți într-un apartament mic sau 6 într-o casă imensă, nu este chiar același lucru. Trebuie să ținem cont de prezența sau absența persoanelor de peste 65 de ani care sunt mai vulnerabile. Dacă este o casă mare cu oaspeți de peste 40 de ani, pentru mine nu este șocant dacă sunt 10 oameni. (…).”

Și ar trebui să ne testăm înainte?

„Da, dacă ai fost într-un contact riscant sau dacă prezentați simptome. Dar chiar și un test negativ ar trebui să încurajeze respectarea tuturor măsurilor în timpul adunării. Reducerea contactelor și a deplasărilor la strictul necesar în săptămâna precedentă este recomandată.”

Aerisire din oră în oră

Ar trebui să aerisim pe parcursul serii? 

„Da, în fiecare oră. Știm că virusul se transmite prin aer. A fost un caz recent în care persoanele au fost infectate într-un autobuz: doar cele care erau aproape de un geam nu au fost expuse „

Spuneți că ar trebui să reducem timpul petrecut la masa?

„Da. Spre exemplu, puteți anula aperitivul, un moment în care sunteți restrânși, în favoarea unei plimbări bune. Dacă vă decideți să îl păstrați, trebuie să respectați distanța între voi, să folosiți scobitori pentru ce urmează să ronțăiți și un bol pentru fiecare familie prezentă. Astfel, fiecare familie își poate lua alunele în propriul bol.” 

Și în timpul mesei?

„Trebuie să fiți atenți cu lucrurile comune: o singură persoană trebuie să servească felurile și vinul. Dacă sticla este dată din mână în mână, riscul de contaminare crește.”

În capul mesei stau persoanele în vârstă

Cum putem avea grijă de persoanele în vârsta sau vulnerabile?

„Atenție maximă. La fel ca restul invitaților, trebuie să poarte mască  – desigur, cu  excepția mesei. Trebuie sa acorde atenție igienei mâinilor și sa stea la distanță, la capătul mesei, lăsând un spațiu liber lângă ei. 

Poate o persoană în vârstă să iasă din azil în seara de Crăciun?

„Nu am citit nimic despre asta, dar trebuie sa ai incredere in directorii acestor instituții. Cred că, din punctul de vedere al sănătății, nu este rezonabil sa faci asta. Dar este dificil de găsit un echilibru între riscul sanitar și factorul emoțional. „

Atenție și la cadouri!

Cadourile… ce facem, cum facem cu ele pe 24 decembrie?

„Încă odată, trebuie să fim riguroși, fie copii își iau cadoul direct de pe jos sau o persoană pasează din propriile mâini cadourile care nu ar trebui date din mână în mână.”

Și apoi? În 2021? Este finalul săruturilor în Franța?

„La birou, aș spune da. Un zâmbet, un salut este la fel de frumos. Putem arăta bunătate și prietenie prin expresia feței și o mișcare a mâinii. Am adoptat “Hi!”-ul, în stil american. În familii, acest reflex al gesturilor trebuie ținut sub control iarna, în timpul perioadelor de transmitere epidemică sezonieră.”

 

Cookies