COTAR: Transportul public de persoane între Bucureşti şi Ilfov va fi suspendat MIERCURI

COTAR: Transportul public de persoane între Bucureşti şi Ilfov va fi suspendat MIERCURI

„Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a decis soarta a peste 100.000 de români care folosesc în fiecare zi autobuzele şi microbuzele între Bucureşti şi localităţile din Ilfov. În ultimii ani, firmele care operează curse între Bucureşti şi Ilfov au investit peste 20 milioane euro în 170 de autobuze urbane care stau în garaj şi pentru care se plăteşte leasing fără să circule pe vreun traseu”, se arată în comunicat.

COTAR a subliniat că au trecut şase luni de la desfiinţarea, de către ministrul Transporturilor, a Autorităţii Metropolitane de Transport.

„Astfel, atribuţiile în privinţa serviicilor de transport persoane Bucureşti-Ilfov s-au transferat, în subordinea Primarie Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public. În prezent, nu există nicio procedură de atribuire pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov”, se arată în comunicat.

COTAR susţine că asociaţia respectivă nu a luat nicio decizie privind atribuirea licenţelor de transport.

„Specialiştii acestei asociaţii, odată cu preluarea reglementării acestui serviciu, aveau obligaţia să prezinte strategia privind atribuirea licenţelor, un studiu de fundamantare, astfel încât operatorii de transport să îşi pregatească din timp investiţiile în flotele auto. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov nu a luat nicio decizie in privinta reglementărilor transportului public de persoane intre Bucuresti şi Ilfov si nici nu a rezolvat problema emiterilor de licente pentru acestea”, se arată în comunicat.

COTAR a anunţat recent că cere demisia ministrului Transporturilor şi consideră că Şova a venit cu unele modificări legislative, în domeniul liberalizării transportului de persoane, punându-i în imposibilitatea de a se pregăti pentru atribuirea din martie 2019.

În 11 octombrie, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a anunţat că peste 16.000 de autovehicule comerciale vor întrerupe activitatea la nivel naţional, pe o perioadă nedeterminată, în semn de protest faţă de ordinul dat de Lucian Şova, prin care acesta a modificat normele privind transportul interjudeţean de persoane.

Ministrul Transporturilor a declarat, atunci, că protestul transportatorilor de persoane este un boicot organizat care vizează menţinerea unor monopoluri.