Costurile Stadionului Lia Manoliu au crescut cu 50% în patru ani. VEZI DE CE

de:
13 mart. 2011
3 afișări
Costurile Stadionului Lia Manoliu au crescut cu 50% în patru ani. VEZI DE CE

Costul Stadionul Lia Manoliu a ajuns în prezent la 736 milioane de lei. Contractul iniţial, semnat în 2007, prevedea un cost de doar 489 milioane de lei. Preţul lucrării a fost majorat însă prin trei acte adiţionale.

Primul, semnat în 2 august 2009, a majorat costul lucrării cu 7,5 milioane de lei. Banii erau necesari pentru efectuarea de noi noi lucrări ce nu au fost prevăzute în contractul iniţial. Potrivit Primăriei Capitalei, lucrările erau necesare în urma „creşterii nivelului pânzei freatice faţă de data la care s-a elaborat studiul de fezabilitate”.

Următorul act adiţional a scumpit lucrarea cu încă 100 milioane de lei. De această dată banii erau necesari pentru proiectarea şi realizarea unui acoperiş retractabil deasupra terenului de joc. Noul acoperiş urmează a fi instalat în săptămânile ce urmează. Prezent, vineri, la Stadionul Lia Manoliu, primarul general Sorin Oprescu a anunţat că în următoarele trei săptămâni va fi montată structura noului acoperiş.

Ultimul act adiţional a fost şi cel mai costisitor: 138 milioane de lei. Noul cost este justificat de municipalitate prin noile regulamente UEFA care impun noi standarde tehnice şi de securitate. Astfel, noile lucrări vizează creşterea numărului de încăperi, suplimentarea numărului de locuri VVIP şi VIP, suplimentarea locurilor destinate presei scrise şi audiovizuale, creşterea numărului de grupuri sanitare şi spaţii comerciale, dotările de mobilier interior şi exterior, controlul accesului în stadion conform cerinţelor UEFA, inseraţii speciale privind sistematizarea în exteriorul stadionului (control şi ticketing), crearea unui Centru de Comandă şi Control sau extinderea sistemului de supraveghere video şi audio în exterior.
De asemenea, Stadionul Lia Manoliu va fi dotat cu un sistem de broadcast Car TV pe fibră optică care permite transmisii în sistem HD, un sistem de informare al spectatorilor, instalaţii electrice de iluminat exterior, echipamente pentru IPTV sau pavilioane de alimentaţie publică şi sistem cashless stadium.

Oprescu: Mai trebuie 300 milioane lei pentru a termina stadionul

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat vineri că mai sunt necesari 300 milioane de lei pentru a finaliza lucrările la stadion. Bugetul pentru această lucrare a rămas însă fără 235 de milioane de lei la sfârşitul lunii februarie, în urma amendamentului la proiectul de buget pe 2011, propus de consilierii generali PDL şi aprobat cu majoritate de voturi. Viceprimarul Mircea Raicu a spus atunci că banii vor fi recuperaţi de la Guvern.

„În prezent se pregăteşte montarea acoperişului retractabil, urmând ca operaţiunea, care va dura trei săptămâni, să înceapă luni, 14 martie. Aceasta reprezintă ultima etapă din construcţia stadionului. În acelaşi timp se lucrează şi la infrastructura zonei adiacente stadionului. Ultimul element care mai rămâne de executat îl reprezintă montarea gazonului cu instalaţiile aferente. Acest lucru se va întâmpla în luna mai. În luna august, aşa cum am promis, stadionul va fi gata. Indiferent de situaţiile financiare existente în prezent, stadionul va fi finalizat la termen” a declarat Sorin Oprescu, vineri, când a vizitat şantierul de la Lia Manoliu.

Cookies