ESENTIAL

Reabilitarea sediului Primăriei Capitalei din Regina Elisabeta se scumpește cu 6,5 mil.de euro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti va trebui să hotărască dacă aprobă majorarea costurilor investiţiei în reabilitarea sediului Primăriei din Regina Elisabeta nr. 47. În expunerea de motive semnată de Primarul General Sorin Oprescu se precizează faptul că majorarea costurilor se datorează unor modificări la soluţia iniţială de consolidare pentru a efectua lucrări suplimentare. Potrivit proiectului de majorare a costurilor, în urma verificărilor s-a constat faptul că soluţia de consolidare trebuie adaptată şi modificată pentru că în acest moment nu este suficientă pentru „punerea clădirii în siguranţă din punct de vedere seismic”.

Astfel, pentru lucrările suplimentare, costurile vor creşte de la 53.490 mil. lei (12,2 mil. euro). cât erau cele aprobate în 2008, la 81.733 mil. lei (18 mil. euro) , adică o creştere de 6,45 mil. euro, cu circa 60%. Printre modificările în proiect ce ar urma să fie implementate cu aceşti bani se numără folosirea unor alte materiale de construcţie, modificări structurale şi lucrări suplimentare. Întregul proiect de hotărâre, ce conţine toate detaliile despre majorarea costurilor, poate fi vizualizat sau descărcat aici.

De restaurarea clădirii monument-istoric din Regina Elisabeta se ocupă firma Rotary Construcţii, în baza unui contract semnat în 2010. Firma care a câştigat contractul de execuţie a început lucrările la sediul vechi în urmă cu mai bine de doi ani, proces întrerupt temporar însă la jumătatea anului 2011 din cauza schimbării firmei proiectante.

Simplificat mult, proiectul ales pentru întărirea structurii clădirii prevede următoarele etape de bază: firma constructoare trebuie să sape în jurul clădirii pentru a dezgoli temelia, apoi să decupeze cu o lamă uriaşă bucăţi din zidurile groase pe care le înlocuieşte cu „măsuţele” ultrarezistente, apoi se îmbracă structura rezultată în beton.

În timp ce lucrările pentru reabilitarea vechiului sediu ameninţă să fie întârziate considerabil, Primăria plătește aproximativ 6.000 de euro pe zi pentru a sta în noul sediu din Splaiul Independeței, potrivit Primarului General Sorin Oprescu, care a afirmat că municipalitatea plătește 2,2 milioane de euro la chirie anual.

Primăria Municipiului București s-a mutat încă din 2010 din sediul din Regina Elisabeta. Municipalitatea s-a mutat atunci, în chirie, într-un bloc de birouri de pe Splaiul Independenței, zona Grozăvești. Contractul de închiriere și prelungirea acestuia în urmă cu o lună, a fost un subiect extrem de controversat despre care B365.ro a scris pe larg aici.

Pe scurt, Primarul Sorin Oprescu a fost acuzat, în mai multe rânduri, că închirierea sediului din Splai este păguboasă, iar cu banii de chirie pe cei 6 ani de contract ar fi putut cumpăra, fără probleme, o clădire asemănătoare. În replică, edilul-șef al Capitalei a declarat recent că suma pe care o plătește la chirie anual ar reprezenta, de fapt, o rată la cumpărarea sediului, care s-ar face după finalizarea lucărilor la clădirea din Cișmigiu și că cei care îl acuză „nu au citit contractul de închiriere”.

Clădirea emblematică a Capitalei, fostul sediu al Primăriei din Regina Elisabeta nr. 47 a fost construit în urmă cu peste 100 de ani şi are ziduri groase de circa un metru. Cu toate acestea, s-a considerat că un cutremur similar celui din 1977 ar şifona puternic imobilul aflat în clasa I de risc seismic şi a fost început un proces de renovare în urmă cu aproape 3 ani.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button