Costuri reduse și confort ridicat …pentru că împlinirea începe de acasă

de:
24 mart. 2017
1 afișări
Costuri reduse și confort ridicat …pentru că împlinirea începe de acasă

Problema este că oamenii se mulțumesc cu puțin, de cele mai multe ori, tocmai pentru a-și simplifica viața care deja este aglomerată cu sarcini la muncă sau în viața de familie. Confortul devine sinonim cu întâmpinarea celor dragi sau în intimitatea personală când suntem noi înșine.

Totuși, casa nu este doar atât. Este și o responsabilitate și, mai ales, una financiară prin costurile ei de întreținere la un nivel optim de confort.

 

Tips & tricks pentru reducerea costurilor de întreținere a casei

  1. Structura spațiului unei locuințe interacționează cu lumina influențându-se reciproc. Este elementul principal prin care se crează o legătură cu natura în sensul în care culorile spațiului respectiv devin o percepție a luminii exterioare care se proiectează în interior. În acest fel, orientarea zonelor vitrate trebuie să fie conformă punctelor cardinale pentru a exista o iluminare constantă pe parcursul zilei, iar folosirea ledului sau a becurilor economice pot fi singurele elemente necesare pentru costuri scăzute, dar și pentru beneficierea avantajelor luminii naturale.
  2. Termoizolația locuinței trebuie să țină cont de materialele alese și zona de construcție. Pentru o investiție minima, se recomandă pe pereții casei folosirea de 10-15 cm a polistirenului expandat sau a vatei minerale. În partea superioară a casei este nevoie de cca. 25-30 cm fie că este terasă, pod sau plafon deoarece aerul cald se duce prima dată sus, iar pardoseala cu cca. 8 cm cu mențiunea că  dacă se iese din geometria casei și ia contact cu exteriorul, grosimea trebuie să fie triplă. Astfel, pierderile de căldură vor fi reduse la minim.
  3. Informarea privind performanța energetică a locuinței depășește sfera unei simple recomandări întrucât a devenit lege din anul 2013. Practic, prin eliberarea unui certificat energetic se oferă o analiză detaliată privind consumurile de energie, precum și recomandări de reducere al acestora. Prețul unui certificat energetic diferă în funcție de câte camera are apartamentul respectiv, însă este valabil pe o perioadă de 10 ani fiind o investiție minima, de durată, cu rezultate immediate în cifrele din facturi.
  4. În ceea ce privește consumul de apă, se recomandă alegerea unei centrale termice împreună cu un proiectant pentru că dimensiunea aceasta influențează randamentul la care lucrează și poate genera consumuri prea mari. De asemenea, pentru cei care locuiesc la case este recomandat să folosească panourile solare pentru încălzirea apei menajere.

Pentru o și mai bună optimizare a locuinței, există în prezent și softuri specializate, cu scenarii de încalzire a casei și automatizări de la distanță. Aceste softuri monitorizează, de altfel, și ilumiinatul, sistemele de incediu și chiar de securitate. În plus, prin sistemele terra-air home, se aduce căldura natural în mod gratuit cu ajutorul căldurii din pământ, existând tot felul de alte soluții precum: aparate de ventilație cu recuperare de căldură, aeroterme etc.

Așadar, armonia este mult mai mult decât modul în care te simți acasă, este o stare de fapt, complementară atribuțiilor de zi cu zi tocmai prin minimalizarea unor responsabilități financiare care stau la baza confortului mental, nu doar fizic.

 

Cookies