SMART CITY

Costoiu despre admiterea în universităţi: Nu cred că vom mai merge pe formula de anul trecut

„Pentru admiterea din anul următor, noi am vrea ca din decembrie să stabilim metodologia generală. Anul acesta am permis universităţilor, la solicitarea multora dintre acestea, să ia în calcul toate notele posibile, şi a celor din timpul anului, şi a celor de la bacalaureat şi, parţial, doar a unora dintre aceste rezultate. Din statistica noastră mai bine de 85% dintre universităţi nu au luat în calcul decât examenul de admitere pe care l-au dat şi nota de la bacalaureat, şi nu media din timpul anilor. Au luat în calcul media din timpul anilor acele specializări din interiorul universităţilor pentru care era reprezentativă. Noi o să continuăm dialogul având în vedere că 85% dintre universităţi, deşi au cerut mulţi să schimb acest lucru, 85% dinte universităţi au mers pe o anumită cale. Nu am luat o decizie încă pentru că vrem să ne consultăm cu universităţile, dar nu cred că vom mai merge pe formula de anul trecut. Nu cred că este cazul să mai dăm posibilitatea, dar nu aş vrea să decid înainte de a avea o consultare cu rectorii”, a spus vineri Mihnea Costoiu, citat de româniatv.net.

Referindu-se la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru anul 2014, el a precizat că împreună cu ministrul Remus Pricopie ”se vor bate” pentru fonduri mai multe în sistemul educaţional. „Ministerul evident că se va bate pentru un buget mai mare pentru educaţie. Dezbaterea nu este una uşoară, este o dezbatere puternică, un dialog uneori acid între miniştri din dorinţa de a-şi susţine domeniul. Şi anul acesta MEN a întreprins demersurile pentru a putea fundamenta bugetul pentru anul 2014 cât mai bine şi a putea explica Guvernului necesitatea din sistem. Anul acesta faţă de alte domenii finanţarea de bază, directă a universităţilor a crescut faţă de anul trecut cu peste 130.000.000 de lei. Sperăm într-o finanţare mai mare şi anul viitor pentru acest capitol”, a afirmat Mihnea Costoiu.

În ceea ce priveşte suma pentru subvenţiile căminelor studenţeşti, el a afirmat că aceasta este mai mare cu 5% faţă de anul trecut.

Mihnea Costoiu a mai spus că ministerul îşi doreşte să poarte discuţii cu studenţii şi rectorii pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte bursele.

„Unii studenţi au zis să sprijinim excelenţa, alte uniunii studenţeşti au solicitat să sprijinim categoria de burse sociale. Am vrea să discutăm în perioada următoare şi să luăm o decizie foarte rapidă pentru ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire după părerea mea a copiilor cu probleme sociale speciale, dar în acelaşi timp să nu neglijăm olimpicii. Aşa cum am anunţat, va începe anul acesta programul de burse de cercetare pentru tinerii olimpici care rămân în România. Am identificat sumele necesare la Departamentul de cercetare din MEN, vom începe aplicaţiile. Vrem să continuăm sprijinirea împreună cu partenerii privaţi”, a afirmat Mihnea Costoiu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button