Corupția și șpaga dată în spitalele din România, în atenția The Economist

de:
26 mart. 2015
0 Afișari
Corupția și șpaga dată în spitalele din România, în atenția The Economist

Villiam Fischer este unul dintre cei mai cunoscuti medici din Slovacia. Specialistul in cardiologie a efectuat primul transplant de inima in anul 1998, iar la un moment dat a candidat la functia de presedinte al tarii, potrivit ziare.com.

Insa, in februarie, familia unui pacient decedat l-a reclamat pe doctorul Fischer pentru ca a luat mita 3.000 de dolari (2.700 de euro) pentru avansarea operatiei. Avocatii medicului au declarat ca acesta va pleda vinovat.

Cazul ilustreaza problema coruptiei sistemice care nu afecteaza doar Slovacia, ci si alte tari din centrul si estul Europei, noteaza The Economist.

In Letonia, chirurgul ortoped Valdis Zatlers a acceptat ceea ce a numit „plati de multumire” de la pacienti fara a le declara autoritatilor. A primit o amenda de circa 400 de euro.

Un studiu al Comisiei Europene efectuat in anul 2013 arata ca 28% dintre respondentii din Romania si 21% dintre cei din Lituania efectuasera plati informale medicilor, comparativ cu media europeana de 5%.

In Polonia, 15% dintre respondenti au recunoscut ca au oferit mita in ultimul an, in noua din zece cazuri fiind pentru servicii medicale. Unele spitale poloneze permit efectuarea de operatii cezariene la cerere, pentru o taxa suplimentara de 1.000 de zloti (220 de euro).

Chiar si Estonia, unde sistemul medical cu programare electronica este oferit ca model de transparenta, un director de spital si-a pierdut locul de munca in 2011 pentru ca a cerut 300 de euro si o sticla de coniac de la un pacient varstnic.

Platile neoficiale „nu pot fi reduse la coruptie”, afirma Steven van de Walle, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam, care a studiat fenomenul sistemului medical din Romania. „Foarte adesea, cetatenii considera logice aceste plati. Oamenii vor sa plateasca pentru sanatate”, explica specialistul.

In Romania, medicii rezidenti din spitalele publice au salarii de doar 200 de euro, iar medicii specialisti castiga 500 de euro, aminteste The Economist.

„Poate deloc surprinzator, 7.000 de medici romani – 30% dintre doctorii tarii – au emigrat in perioada 2011 – 2013”, subliniaza revista britanica.

Cookies