Corpul de control al premierului va sesiza PARCHETUL dacă cei de la Floreasca au minţit UPDATE

de:
05 mai 2016
0 Afișari
Corpul de control al premierului va sesiza PARCHETUL dacă cei de la Floreasca au minţit UPDATE

Corpul de control al prim-ministrului va analiza „neconcordanțele” privind situația folosirii Unității de Arși de la Spitalul Floreasca pentru tratarea răniților din clubul Colectiv și va sesiza organele de cercetare penală dacă va constata existența unor declarații false ale reprezentanților spitalului.

„Față de informațiile comunicate în cadrul conferinței de presă din data de 4 mai 2016 a Ministerului Sănătății, prezentăm documentele emise de către Spitalul Clinic de Urgență Floreasca în cadrul controlului Corpului de control al prim-ministrului cu privire la intervenția de urgență în urma tragediei de la clubul „Colectiv”, în ceea ce privește funcționarea și utilizarea efectivă a Unității de Arși Grav din această unitate. Corpul de control va analiza în continuare neconcordanțele constatate cu privire la utilizarea Unității de Arși Grav și va sesiza organele de cercetare penală dacă va avea indicii privind existența unor declarații false din partea reprezentanților Spitalului Clinic de Urgență Floreasca„, se arată într-o postare pe contul de Facebook al Corpului de control.

„Există o evidentă neconcordanţă între documentele comunicate în ianuarie, respectiv în martie 2016 de către Spitalul Floreasca şi cele anunţate ieri de Ministerul Sănătăţii. Există, de altfel, neconcordanţe chiar şi în aceste documente, în cadrul lor, şi am hotărât, în acest cotnext, că e important să clarificăm ce s-a întâmplat de fapt în această unitate. A fost folosită, parţial sau total, sau nu? Inclusiv dacă această unitate a fost folosită parţial ridică un semn de întrebare. Este concepută, din câte întelegem cu toţii, de a folosi toate acele facilităţi ca pacienţii să aibă într-un loc tot ce le este necesar, iar în ianuarie Spitalul Floreasca ne spunea că era complet dotată şi fucnţională la bloc operator şi la saloanele pacienţilor. Iar în martie spunea ceva diferit, începea să nuanţeze. Ieri am avut o informaţie cu totul diferită, deci lucrurile au evoluat într-un sens în care cele două seturi de date se contrazic flagrant„, a explicat, într-o intervenţie la Digi 24, şeful Corpului de Control al primului ministru, Valentin Mircea.

„Am vorbit de posibila implicare a organelor de cercetare penală pentru că doar ele pot clarifica cine a fost operat şi dacă acea operaţie a avut cu adevărat loc. Corpul de Control (al Guvernului) şi orice organ de cercetare administrativă are anumite limite în ceea ce poate să facă. Nu poate, de exemplu, să ceară datele pacienţilor. (…) O minciună este un fapt care trebuie să fie imputat celor care au săvârşit-o”, a completat Valentin Mircea.

„Dacă nu vom putea lămuri la acest nivel, avem o obligaţie legală, dacă sesizăm posibile infracţiuni, să anunţăm parchetul”, conchide şeful Corpului de Control al Guvernului.

Secţia a intrat în atenţia opiniei publice după ce nu a putut fi folosită în tratarea răniţilor în incendiul din clubul colectiv, deşi s-au investit aproape nouă milioane euro şi fusese inaugurată cu câteva luni înainte.

Ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu anunţa, miercuri, că Secţia Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală va fi funcţională până la sfârşitul acestei luni, susţinând că acest lucru i-a fost transmis de către reprezentanţii unităţii medicale.

Informaţia vine după ce pe 21 aprilie ministrul l-a demis pe managerul spitalului Floreasca, Nicuşor Louchi, pe motiv că Secţia de Arşi nu era funcţională în întregime deşi trecuse termenul de trei luni acordat ca ultimatum.

Secţia nu e complet operaţională. Am avut destulă răbdare trei luni de zile. În decembrie, dădeam un termen de trei luni. Chiar cred că nu am forţat pe nimeni să facă imposibilul. Aşa mi s-a spus atunci că în trei luni poate să fie rezolvată problema”, a declarat atunci ministrul Sănătăţii.

Tot în cadrul conferinţei de miercuri, de la sediul Ministerului Sănătăţii, reprezentantul Corpului de Control al instituţiei a anunţat că au fost finalizate verificările la Spitalul Floreasca şi că urmează să fie redactat un raport. Oficialul a susţinut că s-a descoperit că din luna ianuarie şi până în prezent, la Secţia de Arşi de la Floreasca, nu s-au făcut niciun fel de intervenţii medicale.

Conducerea Spitalului Floreasca a dispus realizarea unei analize în cazul Secţiei de Arşi, care nu este nici acum funcţională, aşa cum a descoperit joi dimineaţă şi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, care a decis demiterea directorului interimar.

Secţia de Arşi de la Floreasca a fost dotată încă din anul 2013, însă abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcţionare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile au fost alocate de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Sectorului 1.

Clinica de la Spitalul Floreasca are şase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi trataţi simultan şase pacienţi cu arsuri grave. După tragedia din Colectiv, blocajul secţiei a dus la un scandal public, pentru că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi internaţi în acea secţie.

Cookies