Cioloș: O să cerem firmelor producătoare de biocide să vină cu un al doilea certificat de analiză

de:
13 mai 2016
0 Afișari
Cioloș: O să cerem firmelor producătoare de biocide să vină cu un al doilea certificat de analiză

UPDATE 20.00 Întrebat dacă știe că la Spitalul Universitar se mai folosesc dezinfectanții Hexi Pharma, Dacian Cioloș a răspuns: „Dispoziția autorităților e foarte clară. Dacă mai sunt unii care le folosesc, o fac pe răspunderea lor. Știți că avem spitale, o parte dintre ele sunt în subordinea Ministerului Sănătății, o altă parte sunt în subordinea autorităților locale. Eu, de altfel, am cerut, Ministerul Sănătății o să facă un audit și asupra contractelor care au fost semnate până acum”.

Totodată, premierul a menționat că va cere și autorităților publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme să lanseze un audit.

Am cerut și conducerii Ministerului Sănătății să lanseze un audit pe unele contracte ale spitalelor care sunt în subordinea Ministerului și o să cer același lucru și autorităților publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme„, a spus Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a anunțat, miercuri, că, în urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma, în termen de zece zile.

Există diferențe de concentrații între valoarea declarată și cea măsurată de ICECHIM. E vorba de procente de concentrații pe diverse tipuri de substanțe active. (…) S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce există pe eticheta produsului îmbuteliat față de recomandările pe care le are Comisia de biocide, care lucrează după standardele unui Regulament specific. (…) Retragerea trebuie să se facă imediat. (…) Toate produsele analizate până acum sunt neconforme„, a anunțat secretarul de stat la Palatul Victoria.

UPDATE 18.00 Firmele producătoare și cele care pun pe piață produse biocide vor trebui să aibă și un al doilea certificat de analiză a acestor produse de la un laborator acreditat, în acest sens urmând să fie modificat un ordin al ministrului Sănătății, a anunțat, vineri, premierul Dacian Cioloș, care ocupă interimar și funcția de ministru al Sănătății.

O să publicăm astăzi sau luni cel târziu și Ordinul de ministru 10 modificat, prin care o să cerem firmelor producătoare și celor care pun pe piață produse biocide să vină cu un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat tocmai pentru a avea această posibilitate de comparație și a evita situațiile în care firmele își fac această acreditare în propriile laboratoare, chiar dacă ele sunt acreditate„, a spus Dacian Cioloș după o vizită de lucru la Ministerul Sănătății.

Acesta a precizat că săptămâna viitoare vor fi realizate și proceduri noi în privința achizițiilor publice ale biocidelor.

Până la sfârșitul săptămânii viitoare o să venim cu proceduri noi legat de achizițiile publice ale biocidelor. Se lucrează în momentul de față la niște specificații tehnice standard care vor sta la baza unui ordin al președintelui ANAP, pe baza cărora se vor face aceste achiziții tocmai pentru a evita probleme care au apărut și în trecut de anumite contracte cu dedicații. Și am cerut totodată conducerii ministerului să îmi facă o evaluare și cu alte tipuri de achiziții care se pot face pe baza acelorași proceduri standardizate, pentru mai multă transparență și pentru mai multă claritate„, a explicat Dacian Cioloș.

Premierul a mai spus că va fi modificat și un ordin privind standardele și normele pentru testele de sanitație.

Am cerut totodată pentru săptămâna viitoare și modificarea unui Ordin, 261 din 2007, cu standardele și normele pentru testele de sanitație, pentru că aceste teste se fac, dar fără să existe niște referințe și niște indicatori de referință atunci când se fac. Există niște norme europene de mai multă vreme (…) legat de aceste lucruri care pot sta la baza updatării acestui ordin. Imediat ce acest ordin va fi updatat cu aceste noi standarde, vom trece și la testele de sanitație încrucișate, într-o primă fază la o parte dintre spitalele care au fost cu probleme. Ne interesează mai ales acele secții din spitale și zone din spitale care sunt cel mai expuse sau care riscă să expună bolnavii cel mai mult„, a arătat Dacian Cioloș.

UPDATE 16.30 Premierul Dacian Cioloș a anunțat, vineri, că a decis să trimită la Parchet raportul realizat de Inspecția Sanitară de Stat în urma controlului desfășurat în cazul Hexi Pharma.

Am avut din nou o discuție cu conducerea, cu secretarii de stat, secretarul general de la Ministerul Sănătății. Am trecut în revistă deciziile pe care le-am luat luni și modul în care ele s-au realizat. Știți deja de rezultatele testelor la ICECHIM pentru Hexi Pharma și rezultatele controlului realizat de Inspecția Sanitară de Stat. În baza acestor rezultate, s-a luat decizia și s-a comunicat în spitale a retragerii produselor Hexi Pharma. Știu că ministerul a facilitat accesul la informații spitalelor legat de lista cu celelalte firme producătoare și distribuitoare, pentru ca spitalele să se poată aproviziona rapid. Știu că și Autoritatea Națională a Achizițiilor Publice a dat niște clarificări legat de posibilitatea de a semna rapid niște contracte de aprovizionare pentru cei care aveau nevoie„, a afirmat prim-ministrul, la Ministerul Sănătății.

Guvernul a sesizat Parchetul în legătură cu raportul privind produsele Hexi Pharma, a anunţat vineri premierul Dacian Cioloş.

Am decis să trimit raportul Inspecţiei Sanitare de Stat şi la Parchet, să fie acolo, la dosar, cu celelalte informaţii pe care Parchetul le-a mai obţinut„, a spus premierul.

Anunţul a fost făcut după ce şeful Executivului a fost, împreună cu corpul de control, la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica documentele privind contractele de achiziţii.

Dacian Cioloş a anunţat că săptămâna viitoare vor fi luate măsuri privind achiziţiile publice în domeniul sănătăţii, inclusiv al produselor biocide.

Până la sfârşitul săptămânii viitoare o să venim cu proceduri noi legate de achiziţiile publice ale biocidelor. Se lucrează în momentul de faţă la nişte specificaţii tehnice standard care vor sta la baza unui ordin al preşedintelui ANAF, pe baza cărora se vor face aceste achiziţii tocmai pentru a evita probleme apărute şi în trecut cu anumite contracte cu dedicaţii şi am cerut totodată conducerii ministerului, secretariatului general, să-mi facă o evaluare şi cu alte tipuri de achiziţii care se pot face pe baza aceloraşi proceduri standardizate, pentru mai multă transparenţă şi pentru mai multă claritate„, a spus Cioloş.

Premierul a cerut conducerii Ministerului Sănătăţii, dar va cere şi autorităţilor publice locale să facă audit pe contracte, în primul rând pe cele pentru biocide, dar nu numai, în spitalele care sunt în subordinea lor.

Şeful Executivului a mai spus că cei care vor continua să folosească produsele Hexi Pharma o fac pe răspunderea lor, amintind că unele spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar altele în subordinea primăriilor.

Dispoziţia autorităţilor e foarte clară. Dacă mai sunt unii care le folosesc, o fac pe răspunderea lor„, a spus Cioloş.

UPDATE 15.30 Saptamana viitoare o sa vedem noi proceduri de achizitii ale biocidelor, a declarat Dacian Ciolos dupa vizita de lucru la Ministerul Sanatatii, premierul adaugand ca se lucreaza la specificatii tehnice standard, „pentru a evita problemele din trecut de la contracte cu dedicatii. Am cerut o evaluare si pentru alte tipuri de achiztii care se pot face standardizat”, a declarat Dacian Ciolos la iesirea din Ministerul Sanatatii.

UPDATE 14.40 Guvernul a confirmat informația. 

Corpul de control al primului-ministru desfăşoară o acţiune de control inopinată la sediul Ministerului Sănătăţii şi la 4 spitale din Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), în temeiul Ordinului nr. 61/29.04.2016, cu preluarea documentelor aferente tuturor aspectelor legate de obligaţiile unităţilor sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse biocide„, se arată într-un comunicat de presă.

Corpul de control al premierului efectueaza vineri mai multe controale inopinate la patru spitale bucurestene si la Ministerul Sanatatii, au declarat pentru Agerpres.ro surse oficiale.

Potrivit surselor citate, sunt verificate contractele de achizitii pentru dezinfectanti, la spitalele Sf. Ioan, Floreasca, Municipal si Bagdasar Arseni.Au fost verificate acte de la minister, inclusiv rapoartele facute dupa primul control al dezinfectantilor, realizat de fostul ministru Patriciu Achimas Cadariu, care declarase ca au fost neconformitati in doar 4,25% dintre cazuri.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Sănătății o să facă un audit asupra contractelor care au fost semnate până acum, iar Corpul de control al Guvernului face verificări pe baza informațiilor primite de la SRI.

Ministerul Sănătății o să facă un audit și asupra contractelor care au fost semnate până acum. Am primit mai multe informații în aceste zile și de la Serviciul Român de Informații. Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităților guvernamentale mai multe informări legat de inclusiv de infecțiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză și mi-a trimis acum o sinteză a informațiilor pe care le avea, inclusiv potențiale probleme la modul cum s-au negociat și semnat anumite contracte. Corpul de control al Guvernului verifică pe baza acestor informații, face anumite verificări„, a afirmat Cioloș, vineri, la Ministerul Sănătății.

Prim-ministrul a menționat că va cere și autorităților publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme să lanseze un audit.

Am cerut și conducerii Ministerului Sănătății să lanseze un audit pe unele contracte ale spitalelor care sunt în subordinea Ministerului și o să cer același lucru și autorităților publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme„, a spus Dacian Cioloș.

Întrebat dacă auditul va viza inclusiv contractele pentru dezinfectanți, premierul a răspuns: „Da, contracte pentru dezinfectanți, pentru biocide. În primul rând pe astea ne concentrăm, pentru că pe astea am informații acum, anumite informații care să ne permită să lansăm anumite piste (…). Sunt unele informații pe care le-am primit care datează de un an sau doi, dar o să verificăm totuși modul în care au fost elaborate specificațiile tehnice și au fost negociate contractele”.

Cookies