SCANDALUL dezinfectanţilor. Ministrul Sănătăţii a dispus CONTROL la Institutul Oncologic Bucureşti

de:
03 mai 2016
0 Afișari
SCANDALUL dezinfectanţilor. Ministrul Sănătăţii a dispus CONTROL la Institutul Oncologic Bucureşti

Ministrul Sănătăţii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi la Institutul Oncologic Bucureşti, ca urmare a unei anchete apărute în presă, se arată într-un comunicat.

Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, astăzi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor„, se spune în comunicat.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General.

De asemenea, ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti„, se mai spune în comunicat.

Potrivit anchetei jurnaliştilor de la euractiv.ro, „cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluţiile dezinfectante şi plăteşte bani grei pe curăţenie unei firme din acelaşi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)„.

Ministerul Sănătăţi anunţă că, miercuri, în cadrul videoconferinţei cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie. Ministerul Sănătăţii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora. Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii.

Controalele se vor derula, în strânsǎ legǎturǎ cu ancheta penalǎ aflatǎ deja pe rolul Parchetului General.

Înainte de Paște, direcţiile de sănătate publică au recoltat 2.633 de probe din 208 spitale publice şi private cu paturi, care folosesc dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma. 

SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. „La nivelul a 41 de judeţe, au fost recoltate un număr de 2.633 teste de sanitaţie din 208 unităţi spitaliceşti publice şi private cu paturi, care folosesc dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania în cauză. Pentru municipiul Bucureşti, din cele 43 de unităţi sanitare publice, până la ora videoconferinţei, au raportat un număr de 21 de spitale prelevarea a 202 teste de sanitaţie. În ceea ce priveşte cele cinci unităţi spitaliceşti de mari dimensiuni private cu paturi din Bucureşti, două au declarat că nu utilizează dezinfectantul în cauză, de la restul aşteptându-se încă raportarea„, se arată într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătăţii a declarat că laboratoarele tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică vor funcţiona în perioada sărbătorilor de Paşte pentru efectuarea testelor de laborator, care vor fi raportate la Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei videoconferinţe care va avea loc miercuri, 4 mai. Ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu a mai spus că din luna mai vor începe controalele mixte pe care le anunţase, cu privire la testarea produselor Hexi Pharma.

Totodată, acesta a dispus Direcţiilor ca până la data de 11 mai 2016 să efectueze o analiză internă pe marginea discrepanţelor dintre rezulatele controalelor inter şi intra-judeţene”, se mai arată în sursa citată.

Suprasept, un biocid folosit de Hexi Pharma, compania care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale, este diluat de zece ori față de concentrațiile de pe etichetă, se arată într-un test al laboratorului institutului de stat ICECHIM. Cu toate că produsul a fost găsit „etichetat necorespunzător” în Raportul DSP din 2014, statul n-a făcut nimic, scrie tolo.ro, care a ales să efectueze un test asupra substanțelor folosite pentru dezinfectarea spitalelor din România.

Astfel, jurnalistul Cătălin Tolontan a primit două rețete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care și Suprasept, sunt diluate. Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018. Ambele substanțe active din Suprasept sînt diluate față de etichetă: prima de 10 ori și a doua cu 30%. În ultimii nouă ani, Ministerul Sănătății a semnat 796 de contracte cu firma Hexi Pharma care livrează biocizi în peste 350 de spitale din 40 de județe fără ca nicio autoritate să controleze vreodată concentrația produselor.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a autosesizat după ancheta publicată de Gazeta Sporturilor, conform căreia pacienții sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe produse cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă și pe care statul nu le controlează în laborator. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, marţi, că nu sunt în România laboratoare acreditate pentru analiza soluțiilor dezinfectante.

Nu avem laboratoare acreditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecție și DSP, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanțare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în țară și pot fi finanțate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și vor primi acreditare, estimăm, într-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referință din afara țării până când le vom avea pe cele două despre care am pomenit. Noi nu avem laboratoare acreditate, sunt laboratoare private„, a explicat Achimaș-Cadariu.

Potrivit ministrului Sănătății, în România, avizele pentru soluțiile dezinfectante provin de la instituții europene, conform unei directive, și ele sunt acceptate pe baza documentelor emise în afara țării.

Analizele sunt făcute în prezent pentru soluțiile aduse în România la laboratoare din străinătate. Avizele se primesc pe seama unor teste de eficacitate care sunt probabil făcute în străinătate, se obține o dovadă a eficacității lor, care este după aceea evaluată în România. Ele sunt conforme la nivelul UE. Avizul se obține în diverse instituții europene și conform unei directive. Asta este ceea ce mi s-a spus, conform unei directive, ele sunt acceptate în România. Avizul este dat de către o autoritate a statului după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referință din UE. În acel moment se verifică hârtiile„, a afirmat demnitarul, citat de Agerpres.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat marți că Parchetul s-a sesizat din oficiu în legătură cu ancheta privind dezinfectanții din spitale.

În această dimineață ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfășurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secția de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulțumiri mass-media pentru activitatea pe care o are„, a declarat Licu, la sediul CSM.

PNL a solicitat luni premierului Dacian Cioloș să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanții utilizați în spitale, în urma unei anchete pe această temă publicată în mass-media.

Am luat decizia să îi cerem prim-ministrului să sesizeze Corpul de control pe noua nenorocire pe care o anticipăm, legată de dezinfectanții atribuiți în spitale, care nu îndeplinesc normele de concentrație prevăzute de lege„, a spus luni copreședintele PNL Alina Gorghiu.

O anchetă prezentată ieri de „Gazeta Sporturilor” face publice documente interne de la o firmă care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de județe. Datele arată că substanțele se produc cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă.

Compania are 796 de contracte, de 29,2 milioane de euro în total, cu peste 300 de spitale din 40 de județe în ultimii ani.

Avem documente de la autoritățile statului, din interiorul fabricii respective, din rapoartele oficiale ale DSV. Ceea ce ne interesează este că în momentul acesta statul are un sistem extrem de slab de protecție a cetățenilor săi in fața celor mai agresivi viruși din Europa, pentru că asta are România în spitale„, a explicat Cătălin Tolontan, jurnalist Gazeta Sporturilor.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu susține că nu știa că statul nu face analize de laborator pentru substanțele dezinfectante. O dezinfecție de proastă calitate este una dintre cauzele care conduc la apariția infecțiilor in spitale. Îmi doresc ca mâine să avem toate aceste elemente care să ne ajute la a începe să descifrăm această problemă. Chiar dacă noi o să prezent,m datele pe care am reușit să el adunăm de la spitale, sunt convins că toate datele rezultate din investigațiile celor interesați de această problemă ne vor ajuta”, a declarat Cadariu.

Cookies