OFICIAL. Corina Şuteu, propusă de Cioloş la Cultură. Vlad Alexandrescu, REVOCAT din funcţie

de:
03 mai 2016
0 Afișari
OFICIAL. Corina Şuteu, propusă de Cioloş la Cultură. Vlad Alexandrescu, REVOCAT din funcţie

UPDATE 15.55 Premierul Dacian Cioloș a declarat marți, după revocarea din funcție a lui Vlad Alexandrescu, că modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum a fost cea de la ONB este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul, el mulțumindu-i însă fostului ministru al Culturii pentru inițiativele bune pe care le-a avut cât a făcut parte din Guvern.

„Am propus astăzi domnului președinte revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii și numirea doamnei Corina Șuteu în această funcție. Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din București este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluționa ulterior situații similare într-un mediu profesional cum este cel al Culturii. Regret totuși că am ajuns aici și mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înțeles să-și încheie mandatul. Dar țin să-i mulțumesc pentru inițiativele bune pe care le-a avut în acest Guvern și doresc să confirm interesul și determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Șuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme și care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii”, a scris Cioloș, pe Facebook.

Premierul a mai susținut că îi va cere noului ministru al Culturii „să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituții cum este Opera Națională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program și să se deschidă spre colaborări internaționale, oferind și valorilor din România un statut social și financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor”.

Cioloș a spus, de asemenea, că Guvernul va continua inițiativele de subscripție publică pentru opera ”Cumințenia Pământului” și că intenționează să promoveze, după alegeri, mai multe „alternative viabile de dezvoltare”, pentru locuitorii din zona sitului Roșia Montana.

„Prin decizia pe care am susținut-o la sfârșitul anului trecut, Roșia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A și așa va rămâne. Așa cum i-am spus și domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecție și să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat după alegerile locale intenționăm să venim cu câteva idei în acest sens. Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, cinematografiei vor fi continuate”, a precizat prim-ministrul.

UPDATE „Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului președinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în functia de ministru al Culturii a doamnei Corina Șuteu, în dorința de a continua procesul de reformă”, a declarat premierul Dacian Cioloş. 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, va fi revocat din funcţie marţi după-amiază. Nominalizarea premierului Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Culturii este Corina Şuteu, au declarat surse politice.

Potrivit surselor citate de Mediafax, nominalizarea este ”un semn clar” de continuitate a unor reforme ”care sunt ale Guvernului, nu ale unei persoane”.

Corina Şuteu, fost director al Institutului Cultural Român New York, este în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa lui Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat marţi că nu îşi va da demisia pentru că îşi doreşte să rămână în fruntea ministerului ”în acest moment în care reforma este periclitată”.

”Aşteptăm propunerea de nume pentru un nou ministru al Culturii. Eu cred că am făcut tot ce puteam să fac mai bine la Ministerul Culturii, însă în acest moment în care cred că reforma este periclitată aş dori să rămân mai departe la Ministerul Culturii ca o garanţie că această reformă va continua”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Premierul Dacian Cioloş a precizat sâmbătă că marţi va trimite preşedintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu şi o nouă propunere pentru Ministerul Culturii. Anunţul privind demiterea lui Vlad Alexandrescu a fost făcut de şeful Executivului pe Facebook, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o GDS şi în care acuza presiuni şi acţiuni de intimidare directă din partea unor colegi din Cabinet, precum şi răceala unora după ce a luat atitudine în problema plagiatelor.

„Legat de ultimele discuţii in jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge înainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti”, a scris Cioloş.

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a acuzat membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare prin intermediul unei scrisori trimise „în spiritul transparenţei” către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

„Prin multe decizii şi acţiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă”, a susţinut Vlad Alexandrescu în scrisoarea trimisă către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

„Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii (…) mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi”, a mai spus ministrul, referitor la cazurile de plagiat în obţinerea anumitor diplome.

„În momentul de faţă, cred că o reacordare a încrederii Prim-Ministrului în mandatul meu şi în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacţii ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă”, a conchis Alexandrescu.

Ulterior, ministrul a precizat, tot pe Facebook, că scrisoarea către GDS în care acuză membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare a devenit publică fără voia sa şi spune că nu are nimic de adăugat faţă de cele invocate şi nu a dorit să condiţioneze astfel rămânerea sa în Guvern.

Cookies