ARHIVA B365

Corina Şuteu i-a scris Patriarhului Daniel despre consolidarea Bisericii cu Sfinţi din Bucureşti

Prin această scrisoare, publicată pe pagina de Facebook a Corinei Şuteu, Ministerul Culturii vrea să fie informat dacă la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor există un proiect în desfăşurare pentru consolidarea şi restaurarea Bisericii cu Sfinţi, care se află în proprietatea acesteia. În caz contrar, Corina Şuteu propune în documentul transmis stabilirea unui dialog pentru găsirea soluţiilor care se impun.

Calea Moșilor (fostul Pod al Târgului de Afară) reprezintă una dintre cele mai reprezentative artere istorice ale Bucureștiului, un reper de identitate al orașului. Starea fizică a multora dintre monumentele istorice aflate pe secțiunea Piața Sf. Gheorghe și b-dul Carol I este îngrijorătoare, iar distrugerea patrimoniului construit din această zonă istorică a Capitalei va înseamna dispariția unui peisaj cultural unic al Bucureștiului. Complexitatea problemelor fiecărui monument în parte de pe această arteră istorică, obligă echipa Ministerului Culturii să acționeze punctual, în funcție de specificitatea problemelor, dar întreaga zonă se află în atenția Ministerului”, a scris ministrul pe internet.

Starea de conservare a bisericii este una gravă, pictura exterioară, care ilustrează sibile şi filozofi ai antichităţii greco-romane este foarte degradată, iar elementele decorative şi zidurile exterioare prezintă fisuri şi intervenţii neavizate„, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Culturii, care îşi exprimă îngrijorarea în privinţa monumentului istoric considerat un element de identitate a Căii Moşilor din Capitală.

Biserica cu Sfinţi a fost ridicată în vremea lui Alexandru Mavrocordat, în aprilie 1728, pe locul vechii biserici de lemn a lui Popa Hierea. Mai multe case care deserveau biserica se aflau în jur, iar în spatele monumentului, se afla o fântână de unde luau apă locuitorii din această zonă. Toate acestea au fost dărâmate în timpul primarului Pache Protopopescu, deoarece se aflau într-o stare avansată de degradare. O importanţă deosebită o are pictura acestei biserici, fiind printre puţinele din ţară care are pictaţi pe pereţii exteriori filosofii din antichitate şi sibilele sau profetesele greco-romane.

Zidul exterior al bisericii este împărţit în două câmpuri, printr-un brâu, iar în câmpul superior sunt zugrăvite zece sibile şi nouă filosofi, între care Tucidide, Platon, Plutarh, Tales şi Aristotel. Pictura interioară este de factură bizantină. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button