ARHIVA B365

Corina Creţu – portofoliul Politică Regională- va fi audiată pe 1 octombrie, în Parlamentul European

Tot pe 1 octombrie vor mai fi audiați britanicul Jonathan Hill, ungurul Tibor Navracsics, belgianca Marianne Thyssen, cehoaica Věra Jourová și spaniolul Miguel Arias Canete, informează Agerpres.

Audierile comisarilor desemnați să facă parte din Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker se vor desfășura în perioada 29 septembrie — 7 octombrie și au ca scop evaluarea competenței fiecărui candidat în domeniul în care au fost repartizați de Jean-Claude Juncker pe 10 septembrie.

Deși eurodeputații pot vota în plenul PE numai asupra Comisiei Europene în ansamblul său, temerile lor referitoare la unii comisari europeni desemnați au dus în trecut la retragerea candidaturilor respective sau la redistribuirea portofoliilor în interiorul Comisiei Europene.

Înaintea audierilor din comisiile europarlamentare de specialitate, candidații vor trebui să răspundă în scris la cel puțin cinci întrebări până la 26 septembrie, dintre care primele două sunt comune pentru toți comisarii și se referă la angajamentul european, independența personală și gestionarea portofoliului primit.

Cei șapte vicepreședinți ai CE, care nu au un portofoliu specific, dar care sunt responsabili pentru prioritățile orizontale ale UE, ar putea fi invitați și în Conferința președinților (formată din președintele PE și liderii grupurilor politice) pentru interviuri separate.

„Ceea ce va juca un rol crucial în evaluarea noastră va fi angajamentul comisarului desemnat față de valorile noastre democratice, statul de drept și direcția spre care Europa trebuie să se îndrepte”, a menționat liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

Parlamentul European urmează să se pronunțe prin vot asupra noii Comisii Europene pe 22 octombrie. Comisia Juncker ar putea să își înceapă activitatea pe 1 noiembrie.

Corina Cretu desemnata comisar european pentru Politici Regionale a declarat pe pagina sa de Facebook ca se simte onorata de desemnare si ca este pregatita sa isi asume aceasta responsabilitate.

“Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcţia de Comisar European, ca şi susţinerea Guvernului României.

Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa şi mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură ţara noastră la Bruxelles.

Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, a scris Corina Cretu.

Germania și Belgia vor obține două dintre cele mai puternice posturi în viitoarea Comisie Europeană, Comerțul și Reglementarea Competiției, respectiv, în timp ce România va primi Politica Regională, potrivit unei versiuni a distribuirii portofoliilor pentru noul executiv al UE obținută de agenția Reuters.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button