Coridorul Verde Colentina este un proiect uriaș de curățare și amenajare a malurilor râului și a salbei de lacuri din această parte a Bucureștiului. Când va fi gata, ar urma să devină un circuit de promenadă de 27 de kilometri, cu trasee de biciclete, cu spaţii de agrement, locuri de joacă, pontoane pentru trasee navigabile”, după cum îl descrie primarul în funcție al Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Când a lansat ideea proiectului Coridorul Verde Colentina, Primăria S2 amintea că aici, în această zonă de administrare teritorială, este concentrată cea mai mare parte din Salba de lacuri a Bucureștiului. 100 de hectare de lacuri și 27 km de maluri de lac. 6 din cele 10 lacuri ale Bucureștiului sunt în Sectorul 2: Lacul Tei (80 ha), Lacul Plumbuita (55 ha), Lacul Colentina (29 ha), Lacul Fundeni (123 ha), Lacul Dobroești (120 ha) și Lacul Pantelimon (260 ha).
Concursul de soluții a fost lansat de Primăria Sectorului 2 în luna mai a acestui an, cu un anunț publicat atunci în SEAP:
Concursul de soluţii are ca scop selectarea celor mai bune trei soluţii pentru amenajarea celor şase lacuri ale Colentinei, cuprinse în Sectorul 2 al Bucureştiului, în vederea contractării serviciilor de proiectare. Zona propusă pentru amenajare este situată în proximitatea malurilor Colentinei, cuprinzând terenuri riverane, dar şi suprafeţe de teren în interiorul ţesutului construit, care potenţează formarea unui sistem verde aferent malurilor Colentinei. Tema propune o abordare a amenajării acestor zone structurată pe două paliere: o abordare la nivel orientativ-principial (masterplan), completată cu o abordare specifică, detaliată prin soluţii ce vor fi aplicate într-un orizont de timp.
Azi, primarul Radu Mihaiu anunță că 30 de proiecte s-au înscris în concurs:
Avem 30 de proiecte înscrise în concursul de soluții pentru amenajarea salbei de lacuri. Coridorul Verde Colentina a trezit un interes extraordinar prin unicitatea proiectului, dar și prin amploarea lui. Fie ca cei mai buni să câștige. Succes și mulțumiri tuturor participanților!
În pregătirea proiectului, PS 2 anunță că, în ultimii ani, în urma unui un protocol de colaborare cu Apele Române, a demarat un amplu proces de ecologizare. Munți de gunoaie istorice – peste 70.000 de tone – au fost scoși din lacurile sectorului:
Am scos de la molozul cutremurului din ’77, până la deșeurile „samsarilor de moloz”, la electrocasnice, instalații sanitare, mobilă, pet-uri etc.
Prin București, râul Colentina străbate vreo 40 de kilometri. Vine de pe dealurile Târgoviștei și se varsă, la urmă, în Dâmbovița, pe la Cernica. În nord, acest râu mai degrabă ignorat al orașului formează o splendidă salbă de lacuri, printre care și cel în general știut de bucureșteni drept Fundeni.
Sursa foto: Dreamstime