ARHIVA B365

Copilul studentei criminale, malformat din cauza medicamentelor

În urma verificărilor făcute, specialiştii din cadrul Direcţiei Medicale şi Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar au stabilit că, în luna septembrie 2011, Carmen Bejan a cerut şi i s-a aprobat, cumpărarea din fonduri proprii a unui medicament (Ciprofloxacin) pentru tratarea unei infecţii (urinare), medicament contraindicat în primul trimestru al sarcinii (cu posibil risc de malformaţii fetale), potrivit unui comunicat remis joi de mInisterul Justiţiei. De asemenea, după depistarea sarcinii, în luna octombrie 2011, medicii i-au recomandat un regim alimentar distrofic cu un supliment acordat pentru gravide (860 de calorii), dar tânăra a refuzat regimul distrofic şi a solicitat regim vegetarian., solicitare care i-a fost aprobată, potrivit NewsIn, citată de realitatea.net.

În urma controlului, s-a mai stabilit că deţinuta a fost monitorizată şi evaluată medical periodic, la fel ca în cazul unei sarcini cu evoluţie fiziologică normală. De la începutul sarcinii şi până la internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova au fost efectuate cinci ecografii de către medici specialişti de obstetrică-ginecologie din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Nici una din aceste investigaţii clinice nu a ridicat suspiciunea unei sarcini cu risc, iar cauzele malformaţiilor fătului şi respectiv, decesului acestuia, nu pot fi precizate în prezent, fiind necesare un examen necroptic al fătului, precum şi analize de specialitate pentru ambii părinţi, au mai stabilit specialiştii Direcţiei Medicale şi Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar.

De asemenea, s-a mai stabilit că tânăra a primit vizite de la rude, ocazii cu care a primit diverse pachete cu alimente, dulciuri, băuturi răcoritoare, legume şi fructe şi a putut să facă diverse cumpărături de la punctul comercial din incinta secţiei unde îşi executa pedeapsa.

În luna octombrie 2011, după ce s-a constatat că este gravidă, s-a decis includerea sa în regim închis de executare a pedepsei, iar după modificarea regimului de detenţie, a fost mutată într-o cameră corespunzătoare noii situaţii. Camerele de detenţie în care a fost cazată nu au fost supra-aglomerate, astfel încât a avut mereu la dispoziţie un pat individual.

A fost consultată periodic din punct de vedere medical atât de către medicii penitenciarului, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Din luna martie 2012 a fost mutată în secţia de infirmerie a penitenciarului Arad pentru a fi sub supravegherea personalului medical, iar în luna mai a fost recomandată mutarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova, unde a fost internată într-un salon cu trei paturi, dotat cu grup sanitar propriu, în care fumatul este interzis.

În perioada ianuarie-aprilie 2012 a făcut cinci ecografii care nu au constatat anormalităţi ale sarcinii.

În seara zilei de 22 mai, a fost internată la Maternitatea Bucur, urmare a apariţiei contracţiilor uterine dureroase. În urma unei ecografii făcute la Maternitatea Bucur au apărut suspiciuni de malformaţii congenitale ale fătului şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, unde a născut prin cezariană în ziua de 25 mai un făt viu cu malformaţii, care a decedat ulterior, după cum a mai reieşit din verificările făcute.

Referitor la cererile de întrerupere a executării pedepsei, acestea au fost respinse de Judecătoria Arad, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara. Instanţa a respins cererea ca nefondată, apreciind că „sarcina petentei este una cu evoluţie normală, fără vreun risc constatat medical, executarea pedepsei până la acest moment nu a afectat în nici un mod sarcina, petenta putând deci continua executarea pedepsei chiar şi în această situaţie…Penitenciarul a asigurat condiţii corespunzătoare în limitele stabilite de lege pentru condamnatele aflate în situaţia sa”, se mai arată în comunicatul MJ.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button