Copil mort după o operaţie simplă la un spital privat. Ministerul şi poliţia fac verificări

de:
22 oct. 2018
0 Afișari
Copil mort după o operaţie simplă la un spital privat. Ministerul şi poliţia fac verificări

Sâmbătă, la prima oră, părinţii au mers cu copilul la spitalul privat pentru o intervenţie programată de coborâre a unui testicul. Băieţelul a intrat în sala abia la prânz. Părinţii spun că, la o jumătate de oră de la ieşirea din operaţie, a fost scos din terapie intensivă. Era treaz, aparent efectul anesteziei trecuse. Ştefan i-a fost dat mamei în braţe, ca să îl ducă în salon.

„Era foarte somnolent şi am solicitat cadrelor medicale să vadă despre ce e vorba. Mi s-a tot spus că e normal”, a povestit mama.

Părinţii susţin că şi chirurgul, şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de terapie intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, dar medicii nu au intervenit, spun părinţii. Asta deşi în protocoalele de urgenţă există aşa-numita „oră de aur”, adică un interval optim în care poate fi controlată o problemă neprevăzută.

„L-am monitorizat noi, părinţii, îngrijoraţi. I s-a făcut rău. Am mers la asistente. Deja saturaţia lui în oxigen era foarte mică şi a făcut stop cardiac”, a explicat mama.

Părinţii mărturisesc că au trecut minute întregi până când personalul de resuscitare al spitalului privat a venit de la etajul 6 la 2. Nu cu un aparat de defibrilare cardiacă, ci cu un balon de ventilare mecanică.

„Manevrele de resuscitare au început extrem de stângaci. Până s-au apucat ele să pună perfuzii, să facă ce trebuie. Tremurau toate asistentele şi medicii de gardă. Am sunat la 112 să vină SMURD”, a mai spus mama.

Potrivit reprezentanţilor SMURD, echipajul a ajuns la spitalul privat în 4 minute. A preluat resuscitarea cu aparatura proprie, dar fără succes. La miezul nopţii, copilul a fost declarat decedat.

Luni dimineaţă, Secţia 4 de Poliţie s-a autosesizat în acest caz, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolului 192 din Codul Penal, respectiv ucidere din culpă.

De asemenea, o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti verifică, luni, dacă s-au respectat procedurile şi protocoalele medicale în cazul copilului de un an şi 10 luni. „În funcţie de rezultatul verificărilor, daca va fi necesar, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România”, transmite instituţia.

Reacţia Sanador

Clinica Sanador nu a dorit să comenteze cazul. Unitatea sanitară privată a transmis, ca răspuns la o solicitare a ziarului Adevărul, că până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale nu va oferi detalii despre acest caz.

„Având în vedere că este vorba de un deces din cauze necunoscute, până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale care va stabili cauzele decesului, Spitalul Clinic Sanador nu poate face declaraţii referitoare la acest eveniment”, arată spitalul.

„Dorim să menţionam că echipajul SMURD a fost chemat de aparţinătorii pacientului, şi nu de către Spitalul Clinic Sanador, acesta alăturându-se echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare”, se arată în răspunsul clinici private.

Cookies