COPIL de patru ani, OMORÂT DE CÂINI în Capitală

de:
02 sept. 2013
1 Afișari
COPIL de patru ani, OMORÂT DE CÂINI în Capitală

Potrivit Antena 3, copilul a fost omorât de câini, pe terenul unei firme cu sediul pe malul Lacului Tei din Capitală. Trupul copilului va fi dus la Institutul de Medicină Legală pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii micuţului.

Băiatul se afla cu bunica şi fratele lui de şase ani în parc. Cei doi au dispărut de lângă bunica lor şi când au ajuns pe terenul firmei respective au fost atacaţi de câini. Ulterior, copilul de patru ani a fost găsit mort, cu muşcături pe corp. „Nici cinci minute nu a durat. Eu am stat pe bancă, i-am căutat, am întrebat lumea. Au dispărut”, a spus bunica copiilor, adăugând că abia după mai mult de 45 de minute i-a găsit pe cei doi micuţi, scrie rtv.net.

„Referitor la tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa un copil, fiind muscat de un câine, Primăria Sectorului 2 precizează că acest incident a avut loc pe un teren proprietate privată”, au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au mai precizat că incidentul a avut loc pe un teren proprietate privata, pe strada Tuzla nr. 50. Terenul apartine SC Laguna Tei SRL, societate aflată în faliment.

Laguna Tei este un proiect de complex rezidenţial de lux, aflat pe malul lacului Tei. Acesta a fost dezvoltat de spaniolii de la GEA International Development, care au investit 30 de milioane de euro, însă a intrat în faliment în 2012.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, a declarat, în direct la România TV, că băieţelul de patru ani este complet desfigurat, are multiple plăgi prin muşcare atât pe cap, cât şi pe corp şi pe membre. „Copilul era complet desfigurat, avea hainele sfâşiate. Echipajele de prim ajutor ajunse la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa copilului. Erau semne evidente ale unui deces petrecut recent”, a precizat Daniel Vasile.

Femeia a sunat la 112 pentru a raporta dispariţia copilului. Băiatul de şase ani, care a fost muşcat la picior, a reuşit să scape de câini şi s-a dus acasă, însă a văzut cum fratele lui mai mic a fost practic omorât de câini. Băiatul i-a povestit apoi bunicii toată scena îngrozitoare la care a asistat.

Apelul pentru semnalarea dispariţiei copilului de patru ani a fost efectuat la 112 în jurul orei 12.30. Femeia le-a spus poliţiştilor că se afla în parc împreună cu cei doi nepoţi de 4 şi 6 ani şi că nepotul cel mic a dispărut.

Zona a fost înconjurată de poliţişti, iar echipajele de poliţie fac cercetări la faţa locului.

„Nu cunosc detaliile incidentului, mă voi deplasa acolo să văd. Pentru parcul Tei am primit reclamaţii, am şi intervenit chiar acum două săptămâni. Din păcate până în momentul de faţă nu s-au finalizat procedurile pentru achiziţia de servicii de capturare, aşa că cu cele trei maşini pe care le avem am încercat să servim cât mai bine Bucureştiul”, a declarat Răzvan Băncescu, din partea ASPA, autoritatea din cadrul Primăriei Capitalei care se ocupă de problema câinilor maidanezi la nivelul municipiului Bucureşti. Reprezentanții ASPA au anunțat recent că în ultimele două săptămâni, 91 de maidanezi au fost strânşi din 19 parcuri din Bucureşti.

Ulterior, coordonatorul ASPA, a declarat, luni, la B1 TV, că băiatul de 4 ani ucis de câini în zona Parcului Tei din Capitală se afla pe un teren privat, iar Primăria nu are nicio vină. „Copii se aflau într-o anexă. Deci câinii nu s-au dus în parc, iar copiii nu se aflau în parc. Incidentul a avut loc pe un teren proprietate privată. Câinii sunt din preajma parcului și sunt hrăniți de iubitorii din împrejurimi. Nu putem să strângem câinii într-o lună și să-i eutanasiem. Însă, câinii vor fi strânși de pe domeniul public și sterilizați. Cadrul legal îl avem deja aprobat, iar bugetul asigurat. Procedurile legale sunt în curs de finalizare. Până acum am avut trei mașini cu care a trebuit să cesionăm tot Bucureștiul. Urmează săptămâna asta să se finalizeze procedura de contractare a firmelor private pentru capturare și transport și răspunsul va fi mult mai prompt”, a declarat Băncescu, la B1 TV.

La două ore de la această tragedie, la faţa locului au ajuns angajaţii ASPA, care încearcă să-i prindă pe câinii de pe respectiva proprietate.

În urma tragediei care a avut loc luni la prânz, fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei a declarat că primarul general trebuie să îşi dea demisia. „Trebuie să fim foarte precişi când spunem de ce conform legii Programul de gestiune a câinilor fără stăpân este exclusiv al Primăriei Capitalei, motiv pentru care PDL a cerut astăzi demisia Primarului Oprescu. Primăria sectorului 2 nu are atribuţii în gestionarea câinilor fără stăpân. Astăzi după atâţia ani de zile, continuă să fie omorâţi copii de câini fără stăpân, iar autorităţile strâng maiadanezii”, a spus Mihai Atănăsoaei, citat de Realitatea.net.

Conform statisticilor oficiale ale Institutului Matei Balș și ale ASPA, circa 1.300 de persoane sunt mușcate de câini, lunar, în București, oraș care adăpostește peste 64.000 de mii de câini vagabonzi. În acest moment, autoritatea care se ocupă de problema maidanezilor, ASPA, are doar trei mașini cu care execută serviciile, insuficiente pentru numărul mare de haite de maidanezi existente pe străzile Bucureștiului. 

În 2013 Primăria Capitalei a alocat fonduri suplimentare față de alți ani în gestionarea problemei câinilor maidanezi, de aproximativ 3,2 milioane de euro, de trei ori mai mari decât în anii precedenţi. În acest scop au fost aprobat un proiect prin care serviciile de capturare, sterilizare și capturare vor fi externalizate către firme private. Demersurile de achiziție a serviciilor firmelor private se vor finaliza în perioada imediat următoare, conform lui Răzvan Băncescu, coordonator al proiectului. Menționam însă și faptul că propunerile ASPA au fost criticate dur de iubitorii de maidanezi organizați în asociații.

Citește și: HARTA agresiunilor câinilor vagabonzi: Unde riști să fii mușcat în București

În 2001-2002, când legislaţia prevedea eutanasierea maidanezilor, străzile Capialei au fost curăţate de 81.566 de câini.  Legea prevedea iniţial şi eutanasierea câinilor abandonaţi, însă în 2008 a fost modificată din cauza presunilor iubitorilor de câini comunitari. Acum, eutanasierea este permisă acum doar în cazul animalelor bolnave şi violente, astfel încât câinii strânşi de hingheri sunt găzduiţi pe banii publici în adăposturile primăriilor, de unde pot fi daţi spre adopţie. În acelaşi timp, câinii rămaşi liberi pe străzi sunt hrăniţi în continuare şi stimulaţi astfel să se înmulţească, iar efectele acestui fenomen se pot vedea în fiecare zi în București.

Bucureştenii care vor să ceară sterilizarea sau capturarea unor câini agresivi, pot apela către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, la telefon 021.312.95.55 , pe email la [email protected], sau folosind formularul de contact de aici

Cookies