Copacii din zona retrocedată a parcului IOR sunt tăiați și lăsați de izbeliște pe teren. Spațiul verde din zonă este constant distrus

20 feb. 2023
1439 Afișari
Copacii din zona retrocedată a parcului IOR sunt tăiați și lăsați de izbeliște pe teren. Spațiul verde din zonă este constant distrus
Copacii din zona retrocedată a parcului IOR sunt tăiați și lăsați de izbeliște pe teren. Spațiul verde din zonă este constant distrus | Sursă foto: HotNews.ro

O nouă problemă a apărut pe bucata de teren retrocedată a parcului IOR. Copacii aflați în aria respectivă au fost tăiați și lăsați pe teren. Cu toate că spațiul verde din zona respectivă era unul extrem de bogat, acum se pot vedea fără probleme blocurile de pe lângă parc. 

Copacii din zona retrocedată a parcului IOR, tăiați și lăsați pe teren 

Zeci de arbori din aria retrocedată a parcului Alexandru Ioan Cuza (IOR), au fost puși la pământ, iar spațiul verde din aria respectivă a fost distrus, transmite HotNews.ro

Cu toate că numărul copacilor tăiați este unul foarte mare, cei responsabili au primit doar câteva amenzi, suma acestora nefiind una foarte mare.

Aria respectivă, care se întinde pe 11 hectare, a fost retrocedată în anul 2007. În anul 2022, mai precis în luna octombrie, PS3 a pierdut în mod definitiv aria respectivă. Decizia a fost pronunțată de instanța supremă, după o serie de procese ce s-au întins pe 10 ani. 

Judecătorii au stabilit atunci că administrația publică nu are calitate procesuală în această cauză, deoarece nu a fost administratorul terenului înainte de retrocedare. 

Primăria Sectorului 3 a transmis ,la solicitarea HotNews.ro, că în anul 2022, au fost date amenzi în valoare de 18.000 de lei pentru defrișările ilegale.

Poliția Locală poate acționa în baza Legii nr. 24/2007 și HCGMB nr. 304/2009, constatând tăierile și defrișările neautorizate, dar nu poate stabili cauzele naturale ale degradării copacilor. DGPL Sector 3 a sesizat atât Secția 12 Poliție, cât și Garda de Mediu cu privire la vătămarea arborilor, instituții care pot face cercetări în acest sens. Persoanele vinovate pentru vătămarea arborilor vor fi stabilite în urma anchetelor efectuate de către Poliția Sectorului 3 – Secția 12 Poliție. Pentru toaletare și defrișare fără aviz au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 18.000 de lei, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 3.

În luna decembrie a anului ce tocmai a trecut zona retrocedată era plină de arbori și existau chiar și arbuști ce se prezentau în stare bună.

Rober Negoiță face un apel către autoritățile de mediu

La mijlocul lunii februarie, primarul Sectorul 3, Robert Negoiță, a făcut un apel către autoritățile de mediu indicând că în aria retrocedată din parcul IOR tot mai mulți copaci sunt tăiați.

Edilul a atras atenția asupra faptului că aria respectivă este diminuată pe zi ce trece.

Având în vedere că terenul nu se află în administrarea PS3, Robert Negoiță le cere autorităților de mediu să ia măsuri pentru a proteja zona.

În anul 2022, în respectiva zonă au avut loc mai multe incendii, iar mulți arbori s-au uscat fără motiv. În luna iulie 2022, organizația non-guvernamentală „Străzi pentru Oameni” transmitea că arborii aveau găuri la baza, ceea ce ar fi indicat că aceștia sunt otrăviți de persoanele care doresc să îi poată tăia.

O persoană găurește baza pomilor și introduce substanțe toxice, astfel încât copacii să se usuce. Odată uscați, acești pomi pot fi tăiați legal, printr-un aviz de toaletare/defrișare, transmitea „Străzi pentru Oameni” la momentul respectiv.

Cookies