Coordonator ASPA: Vom începe eutanasierea câinilor cât de curând

de:
17 feb. 2014
4 Afișari
Coordonator ASPA: Vom începe eutanasierea câinilor cât de curând

Întreaga operaţiune a costat 600.000 de lei, iar în adăposturile Primăriei mai sunt acum în jur de 1.000 de câini, a căror eutanasiere va începe în două-trei săptămâni, sustin reprezentanţii ASPA.

„Nu am eutanasiat niciun câine până acum, însă vom începe cât de curând. În momentul de faţă trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal depăşit. Dacă se stopează prinderea îi mai putem ţine, dar eu trebuie măcar să asigur fluxul permanent la prindere, că aia de problema”, a spus directorul ASPA, scrie gandul.info.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor susţin că începerea eutanasierii este perfect justificată, pentru că în prezent are loc „o scădere şi o plafonare spre zero a adopţiilor”. 

Acesta a mai spus că nu are un plan pentru eutanasieze, ci câinii vor fi omorîţi în funcţie de loc. „Eu dacă pot să strâng 200 de câini pe zi şi n-am loc decât de 180, atunci pe ceilalţi 20 va trebui să-i eutanasiez ca să asigur fluxul”, a precizat Băncescu.

Răzvan Băncescu spune că aproximativ 20% din totalul câinilor prinşi de hingheri sunt cu stăpâni. „Îi prind de pe stradă. Eu consider că un câine cu stăpân arată diferit faţă de un maidanez. Dar acesta este lait-motiv pentru cei cărora le strângem câinii din curtea blocului. Este boală la ei. Tot timpul zic că maidanezii au ieşit din curte şi noi parcă avem o maşină de hingheri la fiecare colţ de stradă să le lum câinii”, spune Băncescu. Datele de la ASPA arată că trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal de 14 zile depăşit, motiv pentru care potrivit normelor de aplicare a legii maidanezilor pot fi eutanasiaţi oricând.

La adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady, animalele stau câte patru- cinci în cuşcă. În total sunt 300 de câini, adică dublu decât capacitatea reală a adăpostului.

Spre deosebire de Pallady, la Mihăileşti câini stau mult mai lejer, câte doi în cuşcă. Mulţi dintre ei sunt metişi, cum le spun administratorii de aici, adică combinaţii de specii de rasă. La Mihăileşti sunt în prezent 450 de câini. În hala nouă, ce va fi dată în folosinţă săptămâna viitoare, mai încap alţi 350 de câini. Hala a fost începută pe vremea când Adriean Videanu era primar şi a costat 800.000 de euro, potrivit raportărilor de la ASPA.

ASPA a extins capacitatea de adăpostire a câinilor fără deţinător, prin amenajarea unui nou adăpost în comuna Bragadiru, adăpost care a fost închiriat cu 4.500 de euro pe lună de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“Adăpostul de la Bragadiru, realizat cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, are o capacitate actuală de 1.600 de locuri, cu posibilitate de extindere în viitorul apropiat de până la 2.500 de locuri” a spus Răzvan Bancescu, coordonator ASPA, care a precizat că cel mai probabil adăpostul de la Bragadiru va fi deschis publicului săptămâna viitoare.

„La Bragadiru avem 460 de câini. Pentru că nu este adăpost public nu pot să mă apuc să-i eutanasiez pentru că îi are ASPA de 14 zile lucrătoare, acolo mai întâi deschid uşile pentru adoptatori, ca să nu zică că le-am blocat adopţia, şi îi mai las 14 zile. Pe de altă parte, nu este fair să spun că încurajăm adopţia şi apoi să zic că am o sută de câini închişi pe care îi eurtanasiez, şi nu dau drumul la adopţii şi după aia brusc mă apuc de eutanasiere. Aşa că îl deschidem săptămâna viitoare public, probabil că în două sau în trei săptămâni o să vină lumea şi o să-şi aleagă din ei o parte şi rămânem cu cealaltă parte”, a explicat Băncescu. 

Până acum, hingherii au prins 6.500 de maidanezi, iar întreaga operaţiune a costat Primăria Capitalei 600.000 lei, din septembrie până în prezent, ceea ce înseamnă plăţi pentru prindere, sterilizare şi adăpostirea animalelor. Cifrerele arată că din cei 65.000 de maidanezi pe care teoretic îi are Capitala,  hingherii au prins aproximativ 10%. Costul hranei pentru un câine este de 9,8 lei pe zi.

Din cei 6.500 de câini strânşi de pe străzile Bucureştiului,  5.500 au fost adoptaţi de către organizaţiile neguvernamentale şi de către bucureşteni.

Pe de altă parte, organizaţiile neguvernamentale care se ocupă de maidanezi spun că numărul maidanezilor nu este de 65.000 de câini, ci numai 20.000. „Nu a făcut nimeni o numărătoare reală. Dacă ar fi mai puţini câini ar fi şi mai puţini angaţi la ASPA”, spune Daniel Tomescu de la Federaţia Pentru Protecţia Animalelor.

Răzvan Băncescu explică cum s-a făcut de fapt numărătoare: estimativ. ”Se ia o suprafaţă şi se face numărătoare şi noaptea şi ziua şi se extrapolează la tot Bucureştiul. Zona aleasă se face unitar. Se ia un areal dintr-un perimetru care să aibă de toate de la supermarket până la zone dezafectate, să aibă din fiecare câte puţin. Este o metodă folosită internaţional şi recunoscută de către Wolrd For All Animalis şi care este folosită în aproape toate ţările europene”, a mai spus Băncescu.

În plus, ong-urile susţincă ASPA a realizat adăpostul de la Bragadiru pe ascuns.

„Acolo au dat 4.500 de euro pe chirie, dar mai exista şi varianta Fundulea. Au luat câinii de la Mihăileşti şi i-au dus acolo. Dacă nu făceam presiuni nici acum nu spuneau nimic despre adăpostul ala. De unde să ştim noi ce fac deţinuţii acolo dacă nu avem acces”, a mai spus Daniel Tomescu.

 Răzvan Băncescu susţine că hala de la Bragadiru a fost închiriată după ce a izbucnit scandalul uciderii lui Ionuţ Angel de către un maidanez. „Să construieşti ceva însemna timp şi atunci am închiriat ceva. Dacă luam câinii direct din stradă şi îi duceam la Bragadiru, oamenii nu mai puteau să-i vadă pentru că nu este deschis încă publicului. aşa că am luat câini de la Mihăileşti şi i-am dus acolo. Aceşti câini vor putea fi văzuţi direct de către potenţialii adaptatori începând de săptămâna viitoare.

La Bragadiru, câinii vor fi îngrijiţi de către deţinuţi, toţi aceştia fiind din categoria care pot să lucreze în afara clădirii, niciunul neavând fapte de violenţă la activ.

Cookies