Cookies and Friends? De fapt, logici: cookies always have friends
Deci, dacă te-aș întreba acum, pe loc, care sunt cofetăriile tale preferate din București, ce răspuns ai oferi? Aștept…La prima mână, probail ar fi Cofetăria Alice, nu-i așa? Sau poate o Maria, o Constance sau ceva doar de tine știut. Să recunoaștem că, atunci când vine vorba de dulcic, ne învârtim cam în aceleași 3-4 alegeri, unii poate din obișnuință, alții din frica de a mai experimenta ceva nou. Prăjiturile-s prăjituri, nu-i așa?
Nu chiar. Prăjiturile înseamnă mai mult decât Albă ca Zăpadă, Amandine, Savarine și alte asemenea deserturi comuniste, bunăoară apetisante. Există un dulce pentru orice stare de spirit și situație: dulciuri de sărbătoare, de inimă albastră, de împăcare, de despărțire, de 40 de zile, de gust, de post, de ora 4 la birou sau de petrecere și voie bună. Cum zicea Julia Child: „A party without a cake is just a meeting”. Prăjiturile sunt o artă și astăzi am o experiență nouă pentru tine în materie de dulce, o cofetărie pe care am încercat-o de curând și care m-a impresionat destul de tare prin calitate produselor, trebuie să recunosc. Iar dacă ești la cură de zahăr, închide de pe acum linkul.
Mai la vale de Piața Victoriei, chiar înainte de a pasajul Basarab, faci o dreaptă și intri pe strada Teodosie Rudeanu. În buza străzii se găsește Cookies and Friends, pe care-l urmăresc de ceva timp pe Insta, iar deserturile lor arată de-men-țial în poze. Am fost să mă conving și am „spart” 200 de lei pentru asta. Vitrinele sunt pline de dulcegării, de la gogoși umplute cu tot felul de creme, la croissante, weekly specials (prăjituri experimentaliste valabile doar în săptămâna respectivă), cookies sau cheesecakeuri reinterpretate.
Cookies and Friends e un loc generos, fără terasă, cu o singură masă din câte am văzut, deci lumea vine să ia mai mult la pachet. Zeci de curieri intră și ies de zor, semn că se comandă din plin prin aplicații. Urmează o bilă neagră. Pe lângă dulciuri există și un meniu de mâncare, iar asta se simte și în mirosul din interiorul locației, un miros de fasti food, de prăjeală, nicidecum de cofetărie. Chestia asta e un turn-off pentru mine, sau cum mai spun oltenii: not my cup of tea. Într-o cofetărie sau într-un loc cu dulciuri trebuie să miroase a…dulciuri, a zahăr, a frumos, a dulce, a poveste cu marțipan și fabrici de ciocolată, ori aici miroase mai mult a burgeri. Spun lucrurilor pe nume, ca de obicei. Vizual, la interior, ciocolata se prelinge pe pereți și chestia asta mi-a plăcut. La exterior, în schimb, arată ca o grădinițăde cartier. Hai să spunem că brandingul exterior nu e tocmai atuul lor. Urmează, totuși, prăjiturile. Wohoo!
Dacă ai uitat de ziua colegei tale de birou, acest weekly special de la Cookie and Friends poate juca rolul unui mini tort de ciocolată cu zmeură. Lejer. Fără probleme. Uită-te la el. E doldora de ciocolată. Doldora e latimotivul acestui laborator de prăjituri. Toate dau pe dinafară de creme și umpluturi. Zmeura este fructul meu preferat de sezon. Nimic nu poate bate o cană de zmeură proaspăt culeasă frecată cu puțin zahăr. În fine, oamenii ăștia nu se zgârcesc cu ingredientele de calitate. Da, e 27 de lei, n-o poți mânca singur. Trebuie musai împărțită la 2, mai ales că ciocolata-i afrodisiacul poporului. Wink-wink.
Un cheesecake într-un cookie într-o prăjitură. Pentru că de ce nu. În cazul prăjiturilor, cerul e limita și ăștia au atins cel puțin stratosfera cu acest deserțel demențial. Te face cumva să nu te simți prost când îl mănânci, în timp ce te bucuri ca un copchil care n-a mai văzut în viața lui prăjituri. Ca o practică generală, indiferent că vorbim de ciocolată sau gogoși sau cheesecake, deserturile astea nu sunt dulci să-ți sară căciula. Sunt echilibrate și fresh, așa cum ar trebui să fie dulciurile făcute cu simțul răspunderii. Excelent!
Și sunt abia la al 3 lea produs achiziționat. Fanii ciocolatei vor adora acest cookie. Serios, cum să nu rupi cântarul cu oamenii ăștia? Uau! Ce bombă de cookie! Și, așa cum spuneam mai sus, paradoxal nu e dulcele ăla enervant, ieftin de Milka sau alte bombe din comerț. Chestia asta ticsită cu ciocolate de 18 feluri te mângâie pe gât. E grea, dar merită. Crede-mă. Nu trebuie ratată sub nici o formă.
Am prins al doilea weekly special, care nu este altceva decât unul dintre cele mai bune cheesecake-uri care nu e cheesecake, e de fapt o reinterpretare în formă de bilă, umplut cu cremă de vanilie și gem de căpșuni. O părere de rău am în acest caz: faptul că e special și nu daily. Atât.
Lazy Sunday e best sellerul acestui loc și am înțeles de ce de la prima mușcătură. Un melanj perfect de cocos, nutella și ciocolată albă de calitate, suficient de încărcat pentru a astâmpăra pornirile dulci a doi inși porniți pe dulcegării. Nu te uita la bani. E ce trebuie.
Când spui Puff te gândești la prăjiturile alea cancerigene la 2,5 lei din Mega, deci numele nu îi face cinste neapărat. Pentru mine însă, e acolo pe locul 1. De departe prăjitura mea preferată de la minunăția asta numită Cookies and Friends. Aluat de croissant franțuzesc îndesat cu cremă și reducție de zmeură. Un răsfăț pe care te asigur că îl meriți după o zi plină la birou.
Zic „Hai, bă, să iau. Să văd dacă-i ca-n poze.” E ca-n poze. Și, probabil, unul dintre cele mai gustoase croissante cu fistic mâncate vreodată. Aluat ușor, bine lucrat, bine aerisit, bine de tot pe cremă de fistic făcută în casă. Îmi aduce aminte, dacă vrei, de răposatul croissant cu fistic de la Fika19 (așa se numea, dacă nu mă înșeală memoria), cu mențiunea că ăsta-i mai arătos, glazurat și crocănțel pe exterior.
Lumea se îngrămădește la choux-urile de pe Victoriei de parcă ar fi apogeul dulciurile. Nu mă dau pe spate și mi se par oricum supraevaluate. În schimb, cu acest double trouble cream puff ai putea oricând turna o reclamă la dulciuri în care te speli pe suflet cu niște choux îndesat de vanilie și nutella. Doamne, de ce m-ai lăsat liber în cofetărie! Învelișul exterior fin e făcut doar ca să țină în frâu cremele. Așa ceva n-ar trebui să existe. Fizic.
La exterior, seamănă berechet cu gogoșile de la Berliner, de peste drum de Cișmigiu. La interior, povestea se schimbă. Cremele astea par mai lucrate puțin, mai fresh și mai caltitative. Iaca, am spus-o. Aluat bine copt, cu pudrat cu zahăr vanilat. Puțin, nu mult. Iar umplutura de zmeură completează desertul ăsta vinovat care e așa ca o navetă între ligheanu de la țară plin cu gogoși făcute la cană și grădina din spatele casei, la cules de zmeură.
Total Cookies and Friends: 220 lei. Am exagerat cumplit. Știu. Sunt un gras cu suflet slab.
O să mai mănânc pentru tine de la ei?. Ce întrebare!
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit