„Conturile dumneavoastră vor fi blocate”, SMS-uri înșelătoare care se folosesc de numele ANAF. Oamenii sunt sfătuiți să nu acceseze link-uri dubioase

05 mart. 2025
415 afișări
„Conturile dumneavoastră vor fi blocate”, SMS-uri înșelătoare care se folosesc de numele ANAF. Oamenii sunt sfătuiți să nu acceseze link-uri dubioase
„Conturile dumneavoastră vor fi blocate”, SMS-uri înșelătoare care se folosesc de numele ANAF. Oamenii sunt sfătuiți să nu acceseze link-uri dubioase | Foto simbol: drobotdean - Freepik

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează cu privire la mesaje SMS false, care sunt transmise în numele instituției. Le recomandă contribuabililor să nu acceseze link-ul indicat, întrucât atacatorii cibernetici urmăresc să obțină date personale și financiare ale acestora.

Atacatorii cibernetici se folosesc de numele ANAF pentru a fura date personale și financiare

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii, printr-un comunicat, cu privire la apariția unor mesaje SMS false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt păcăliți de atacatorii cibernetici că ANAF le-a poprit conturile, fiindu-le indicată accesarea unui link.

ANAF transmite că mesajele înșelătoare nu sunt emise de instituție, prin acestea urmărindu-se obținerea datelor personale și financiare ale destinatarilor.

Sursa foto: ANAF – Facebook

Agenția reamintește următoarele aspecte esențiale:

  • ANAF interacționează cu contribuabilii fie prin Spațiul Privat Virtual (SPV), platforma oficială securizată, fie prin Poșta Română cu confirmare de primire.
  • ANAF nu solicită informații personale sau financiare prin SMS sau adrese de e-mail neoficiale.

Cetățenilor li se recomandă să ignore și să șteargă aceste SMS-uri și să nu acceseze link-uri sau să completeze informațiile solicitate prin mesaje.

Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center ANAF la numărul 031.40.39.160.

Ce recomandă DNSC pentru siguranța cibernetică

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC recomandă oamenilor, într-o postare de pe Facebook din data 4 martie, ca în această perioadă să facă și „curățenie digitală”, așa cum se face cea de primăvară, pentru a-și proteja datele.

Așa cum îți reorganizezi casa, este momentul să faci ordine și în viața ta digitală.

Reprezentanții transmit câțiva pași esențiali pentru siguranța cibernetică:

  • Fă backup la datele esențiale
  • Schimbă parolele vechi și folosește unele puternice
  • Activează autentificarea în doi pași pentru un plus de securitate
  • Verifică setările de confidențialitate pe conturile online
  • Actualizează sistemele și aplicațiile pentru a evita vulnerabilitățile
  • Scanează dispozitivele cu un antivirus pentru a elimina amenințările

Totodată, pe site-ul oficial, DNSC are mai multe ghiduri pentru siguranța în mediul online și nu numai, care pot fi accesate AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies