Controversatul proiect imobiliar din Modrogan 1A rămâne suspendat. Curtea de Apel București a respins contestația constructorului, anunță Nicușor Dan

17 feb. 2023
720 Afișari
Controversatul proiect imobiliar din Modrogan 1A rămâne suspendat. Curtea de Apel București a respins contestația constructorului, anunță Nicușor Dan
Controversatul proiect imobiliar din Modrogan 1A rămâne suspendat. Curtea de Apel București a respins constestația constructorului, anunță Nicușor Dan | Sursa foro: Nicușor Dan

Șantierul de pe Aleea Modrogan 1A este unul dintre proiectele imobiliare controversate din București, proiecte pe care, vara trecută, judecătorii le-au oprit.

Aici, pe o bucată din grădina palatului Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric în care își are sediul  PNL își are sediul, un investitor construiește blocuri de 4 etaje. În iulie 2022, primarul general Nicușor Dan anunța că instanța a decis suspendarea autorizației de construire pentru blocurile deja ridicate.

Blocurile din Modrogan 1A „agresează zonă construită protejată”

Astăzi, mai bine de jumătate de an mai târziu, tot Nicușor Dan anunță, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că șantierul din Modrogan 1A rămâne suspendat. Și asta după ce Curtea de Apel București a decis menținerea deciziei instanței anterioare și a respins, astfel, contestația în anulare formulată de investitor:

Curtea de Apel București a suspendat în 8 iulie 2022 PUZ-ul și autorizația emise de administrația PSD Firea, reținând că:

  1. se construiește pe spațiul verde, cu încălcarea legii;
  2. este agresată o zonă construită protejată, încălcându-se regulamentul acesteia;
  3. este afectată zona de protecție a monumentului istoric (se construiesc blocuri în grădina Palatului Filipescu);
  4. PUZ-ul a fost aprobat fără avizul Comisiei Tehnice de Urbanism, cu încălcarea legii.

Hotnews amintește cum, la sfârșitul anului 2019, adică pe final de mandat, administrația Firea a dat autorizație pentru construirea a 3 blocuri cu 4 etaje pe Aleea Modrogan 1 A, în grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, care este monument istoric.

„Șantierul din Modrogan 1A, agresiune uriașă asupra patrimoniului Capitalei”

Blocurile sunt construite în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, lângă Bulevardul Aviatorilor, după ce o bucată din grădină a fost dezmembrată și vândută de către RA-APPS.

În Planul Urbanistic al zonei protejate Filipescu, aprobat tot de Primăria Capitalei, vila apare cu grad maxim de protecție, și într-o situație identică este și parcul s-a deschis șantier; pentru monumentele cu grad maxim de protecție, conservarea este obligatorie.

Despre acest proiect, primarul general spune că este una dintre acele mai mari agresiuni asupra patrimoniului Bucureștiului.

Construirea de blocuri în grădina Palatului Filipescu este una dintre cele mai mari agresiuni asupra patrimoniului construit din București, în condițiile în care au existat mii de astfel de agresiuni în perioada postdecembristă.

Bucata din grădina vilei Filipescu a ajuns în proprietate privată  în 2014, după ce RA-APPS a vândut-o cu 4.433.800 euro, fără TVA.

Citește și:

 

 

Cookies